De Chinese economie heeft het sinds vorig jaar niet bepaald gemakkelijk. De Chinese overheid voert een transitie door van een exportgerichte naar een consumeergerichte economie, maar daarbij moet deze overgang niet leiden tot teveel economisch geweld. De vraag is of dat plannetje ook daadwerkelijk gaat slagen.
De meeste economen zijn het er wel over eens dat een dergelijke transitie niet zonder slag of stoot zal gaan. Het is daarom ook niet vreemd dat de groei van het Chinese bruto binnenlands product de afgelopen maanden zo hard is afgenomen. Maar, daarbij moeten we niet vergeten dat het overgrote deel van de landen in de wereld enorm jaloers zal zijn op de Chinese groeicijfers.
China heeft te maken met een lastige transitie
Toch heeft China recent een nieuwe klap te verwerken gekregen. Zo werd bekend dat in de maand september de Chinese export is afgenomen met 10% ten opzichte van een jaar daarvoor. Omdat de meeste mensen China nog steeds zien als een exportland, wisten deze macrocijfers te zorgen voor de nodige angst onder de beleggers.
Ondanks deze teleurstellende cijfers moeten we niet vergeten dat de Chinese economie het straks voornamelijk moet gaan hebben van de binnenlandse bestedingen. Uiteraard vormt de Chinese export op dit moment nog steeds het grootste gedeelte van het Chinese bbp, maar daar moet de komende jaren verandering in gaan komen.