(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is donderdag lager gesloten. De AEX verloor 0,7 procent tot 551,73 punten, terwijl de AMX ook 0,7 procent daalde en de AScX 0,4 procent in het rood sloot.

Beleggers konden donderdag reageren op het rentebesluit van de Federal Reserve waarin geen wijzigingen werden aangebracht in het monetaire beleid. De bijbehorende verklaring bevatte volgens marktvolgers ook geen aanwijzingen over het aantal renteverhogingen dat dit jaar gepland wordt.

Over het algemeen wordt erop gerekend dat in juni de rente weer een stapje wordt opgekrikt.

Investment manager Friso Rengers van ING merkte op dat de nieuwe voorzitter Jerome Powell minder belang aan inflatie lijkt te hechten dan zijn voorganger Janet Yellen. “De markten lijken zich nog niet goed raad te weten met deze licht veranderde beleidslijn”, zei Rengers.

Markit meldde dat het groeitempo van de Amerikaanse dienstensector in april is aangetrokken. Kort daarna kwam het Institute for Supply Management echter tot precies de tegenovergestelde conclusie.

Amerikaanse fabrieksorders gingen omhoog in maart en er werd ook bekend dat zowel de arbeidskosten als de arbeidsproductiviteit in het eerste kwartaal zijn toegenomen, maar iets minder dan economen hadden voorzien.

Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans daalde met 8,8 miljard dollar in maart. De daling was volgens senior financial economist Tom Simonts van KBC iets groter dan verwacht. “Véél te vroeg om te zeggen of de Trump-maatregelen en -dreigementen effect hebben, maar er nog veel werk aan de winkel”, twitterde Simonts.

In Europa werd bekend dat de consumentenprijzen in april minder hard zijn gestegen dan in de voorgaande maand. Het inflatiecijfer voor april kwam uit op 1,2 procent, tegenover 1,3 procent in maart, terwijl door economen werd gerekend op een stijging van 1,4 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1959 ten opzichte van 1,1947 woensdagavond. Olie werd goedkoper.

Stijgers & dalers

In de hoofdgraadmeter wist slechts een klein groepje aandelen in het groen te eindigen onder leiding van Akzo Nobel dat 0,6 procent steeg.

Altice daalde 4,2 procent en eindigde daarmee onderaan.

Aegon kreeg een negatief rapport van Mediobanca voor de kiezen, verklaarde handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten de koersdaling van 2,9 procent. Analisten van de Italiaanse bank verlaagden het koersdoel naar 5,60 euro en het advies ging van Neutraal naar Underperfom.

ASML kreeg van Degroof Petercam juist een positief rapport, maar verloor toch 0,2 procent. Degroof verhoogde het advies voor ASML van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 175,00 naar 200,00 euro.

Indexzwaargewicht Unilever noteerde ex-dividend en daalde 1,3 procent.

In de Midkap voerde BAM de stijgers aan. Het aandeel steeg 5,0 procent, in reactie op de kwartaalresultaten van het bouwbedrijf. Analisten waren vooral te spreken over de margeontwikkeling van BAM. Analist Edwin de Jong van NIBC stelde dat met name Infra bijdroeg, door minder verlieslatend te zijn dan een jaar eerder. Bij KBC was er vooral opluchting dat er “gelukkig geen grote nieuwe negatieve verrassingen” waren.

Intertrust daalde 6,3 procent. Grootaandeelhouder Blackstone heeft 7,5 miljoen aandelen Intertrust verkocht voor 16,00 euro per stuk.

Air France-KLM verloor 3,7 procent. De vliegtuigmaatschappij blijft last houden van stakingen en verwacht dat vrijdag een kwart van zijn vluchten niet uit te kunnen voeren. Air France-KLM opent morgen ook de boeken over het afgelopen kwartaal. Analisten voorspellen opnieuw rode cijfers.

Besi verloor 1,3 procent, nadat Berenberg het koersdoel verlaagde van 88,50 naar 75,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Berenberg verlaagde zijn taxaties voor het lopende kwartaal naar de onderkant van de door Besi afgegeven outlook. Ook voor de rest van het jaar temperden de analisten hun verwachtingen. “Maar we geloven niet dat de semi-cyclus instort”, voegden zij toe.

In de AScX steeg Brunel 4,7 procent. Het concern maakt vrijdag resultaten bekend. ABN AMRO verwacht goede cijfers. ICT Group steeg 2,8 procent, net als Sif. Sif zag ook in het eerste kwartaal van 2018 de resultaten onder druk staan door vertragingen in projecten en technische tegenslagen. Analist Thijs Berkelder van ABN AMRO noemde de resultaten conform de verwachting en merkte op dat 2019, na een tussenjaar, een stuk beter lijkt te worden. De analist was vooral te spreken over de ontwikkeling van het orderboek.

ForFarmers realiseerde in het eerste kwartaal van 2018 een stijging van de brutowinst in alle clusters, terwijl het aangepast bedrijfsresultaat licht daalde door onder meer advieskosten met betrekking tot de overname van het Poolse Tasomix. Analist John David Roeg van NIBC sprak van een behoorlijk kwartaal. Het aandeel noteerde 2,7 procent lager.

Avantium verloor 1,2 procent. Het bedrijf gaat samenwerken met het Zuid-Koreaanse R&F Chemical op het vlak van kathalyse.

Het lokaal genoteerde Esperite steeg 2,7 procent. Dochter The Cell Factory ontvangt financiering van de Europese Unie voor de ontwikkeling van een 2e generatie EVs-medicijn voor de behandeling van beroertes.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street noteerde rondom het slot in Europa lager, waarbij de S&P 500 1,3 procent daalde.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.