Alarmsignaal

Aan de Amerikaanse beurs te zien, is er niets aan de hand met de Amerikaanse economie. Maar de verwachte belastinghervormingen hangen als een zwaard van Damocles boven de economie. Steeds meer data wijzen erop dat een recessie ieder moment kan beginnen. Ook onderstaande data die we enkel in 2000 en 2008 gezien hebben, ondersteunen deze thesis. En dan is een correctie op de aandelenmarkt niet veraf.

Vorige week kwam de jobcreatie in de Verenigde Staten onverwacht veel lager uit dan verwacht. Er werd gewezen naar het slechte weer in de maand maart. Maar er is meer aan de hand dan een slechte maand voor de Amerikaanse jobmarkt. Ook het aantal leningen zit in een neerwaartse trend. En die trend is verontrustend én al langer bezig.

Volgens het H.8 model van de Federal Reserve kwam de stijging van het aantal leningen op jaarbasis voor het commerciële en industriële segment uit op 2,8%. Dit is het laagste cijfer sinds de start van dit decennium. Het totaal aantal leningen steeg 3,8% op jaarbasis of minder dan de helft van het stabiele cijfer gedurende de periode 2014 – 2015.

Evolutie aantal leningen VS

Volgens Bank of America zit iedereen in een wait-and-see modus naar aanleiding van de aangekondigde belastinghervormingen. Het probleem is dat het er niet naar uitziet dat de Trump administratie snel met hervormingen op de proppen zal komen. Het debacle rond de aanpassing van Obamacare doet vermoeden dat belastinghervormingen een nog zwaardere dobber zullen worden.

Hoe langer de hervormingen uitblijven, hoe meer men gaat afwachten. Een forse groeivertraging valt dan niet uit te sluiten.

Volgens de analist van BoA kwam de huidige, langdurige daling van het aantal leningen nog maar 2 keer eerder voor: tijdens de recessies van 2000 en 2008. Volgens Harris is een recessie dan ook het grootste risico op korte termijn voor de Amerikaanse aandelenmarkt.

Bron: Zerohedge

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!