Beleggers die de koperprijs volgen weten het wel: sinds april is koper bezig met een stevige rally. Eind mei werd de tweede opeenvolgende maand met winst afgesloten. Dat de koperprijs het nu goed doet, heeft veel te maken met de hoop op een verder economisch herstel en aanhoudende fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen vanuit China, de grootste afnemer van koper.

Analisten van Bank of America verwachten dat de koperprijs nog verder kan aantrekken. Dit stelt CNBC in een artikel.

De analisten van BofA hebben in een rapport, afgelopen vrijdag, het koersdoel voor koper verhoogd met 5,4%. De analisten verwachten nu dat de koperprijs in 2020 naar de 5.621 dollar per ton kan stijgen. Voor 2021 houden de analisten de verwachtingen onveranderd op $6.250/t.

 

Koper als barometer voor economisch herstel

 

Koper wordt wereldwijd gezien als een barometer voor het vertrouwen in de globale economie. Dit komt, omdat koper een industriële grondstof is en veel verschillende toepassingen heeft in de economie.

Hoewel de analisten van BofA schrijven dat de vraag naar koper is ingestort door de coronacrisis, wordt wel rekening gehouden met een herstel: de activiteiten van China worden gezien als een positief teken voor koper.

“De wereldwijde koperconsumptie kan afnemen met 18% jaar-op-jaar in 2020, als de wereldwijde BBP met 4,2% zal krimpen jaar-op-jaar. Dit is het basisscenario van onze economen”, aldus Bank of America in de researchnote.