barronsc Naar halfjaarlijkse gewoonte ondervraagt het blad Barron’s zijn 10 strategen over hun vooruitzichten voor de Amerikaanse markt. Voor het eerst in jaren zijn de meningen flink verdeeld: ze schetsen een gemengd beeld met een licht negatieve ondertoon. In december 2015 bij de vorige samenkomst heerste er nog voorzichtig optimisme. Vier strategen zijn bullish, drie zitten in het berenkamp en drie zijn neutraal. De bulls argumenteren enerzijds dat een combinatie van lagerentebeleid, een verbetering van de winst per aandeel in de tweede haarhelft en de aanhoudende zoektocht naar rendement voor een succesvol eindejaar zal zorgen. De beren geven anderzijds aan dat de onzekerheid rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen, een Fed die absoluut de rente wil verhogen en de hoge koers/winst-verhouding de komende maanden voor volatiliteit zullen zorgen.

Tegen het einde van het jaar zien ze de Standard & Poor’s 500 index gemiddeld op 2138 staan, lager dan vandaag.

Overzicht strategen

Over het algemeen zijn de Barron’s strategen eerder optimistisch ingesteld. De voorbije jaren verwachtten de meesten dubbelcijferige winst voor de beurs. Sinds de huidige bullmarkt is gestart, is dat de juiste visie gebleken. Eind vorig jaar verwachten ze dat de S&P 500 tegen eind 2016 op 2200 punten zou staan, een mogelijke stijging van 10% op dat moment. De verwachtingen voor de S&P 500 schommelen tussen 2000 bij 2 strategen en 2300 bij John Praveen, chief investment strategist bij Prudential International Investments Advisors. Vandaag zijn ze dus iets voorzichtiger maar nu ook niet pessimistisch want sommige van de minder gunstig gestemde zien een licht herstel in 2017. Maar hoe dan ook moeten we teruggaan tot 2002-03 om de strategen zo ongunstig gestemd te zien. strategen

Wat met bedrijfswinsten?

Daarnaast was er ook dissonantie wat de vooruitzichten van de bedrijfswinsten voor het tweede halfjaar betreft. Na een daling van 5% in het eerste kwartaal en 3% in het tweede rekent de meerderheid op een verbetering. Sommigen zijn evenwel van mening dat die verwachte verbetering reeds in de koersen zit nadat de S&P 500 19% is hersteld sinds het dieptepunt van februari. De gemiddelde winstverwachting voor de bedrijven uit de S&P is ongeveer $119 per aandeel voor 2016, lager dan de $123,50 die in december 2015 en de $129 die in september 2015 werd verwacht. De algemene analistenconsensus bedraagt volgens Bloomberg vandaaf $118 per aandeel en daar wijken de strategen dus niet ver vanaf. De huidige koers/winst-verhouding, gebaseerd op de marktconsensus, is dan ook gestegen tot 18,5, tegenover 16,1 keer de verwachte winst voor 2015  twaalf maanden geleden. De lagere verwachte winst per aandeel in combinatie met een beursstijging is verantwoordelijk voor de hogere k/w. Slechts weinig strategen zien de k/w-verhouding verder toenemen.