Miljardair en investeerder Barry Sternlicht verklaarde dat hij zich zorgen maakt over de levensvatbaarheid op lange termijn van de huidige situatie op de aandelenmarkt. Hij waarschuwt dat sommige aspecten doen denken aan de dotcom-zeepbel in de jaren 90 van vorige eeuw.

Nadat de markt in februari en maart vorig jaar kelderde als gevolg van de Covid-19 crisis, verlaagde de Federal Reserve de rente tot bijna 0. Hiernaast kondigde de instelling programma’s aan om het financiële systeem te ondersteunen.

Het Congres heeft reeds 2 steunpakketten gelanceerd en Wall Street hoopt op nog een derde dit jaar.

Sinds de bodem van 23 maart is de Nasdaq reeds met meer dan 100% gestegen. De S&P 500 is in diezelfde periode met ongeveer 15% gestegen. De 3 belangrijkste indexen van de Verenigde Staten sloten op woensdag allemaal aan recordhoogtes.

Sternlicht, die ook CEO is van Starwood Capital, drong er echter bij beleggers op aan om voorzichtig te zijn in de tweede helft van dit jaar. Hij wijst ook op de enorme risico’s die beleggers bereid zijn om te nemen en het negeren van fundamentals.

Speculatie

Speculatieve internetaandelen hebben ertoe bijgedragen dat de Nasdaq vanaf 1995 met meer dan 500% gestegen is, totdat de zeepbel in maart 2000 uiteenspatte. De index noteerde tot boven de 5 000 punten voordat hij een daling van meer dan 80% kende.

De manier waarop er gehandeld wordt in sommige beursgenoteerde bedrijven baart Sternlicht ook zorgen. Beleggers lezen over een aandeel en beginnen volop te kopen zonder rekening te houden met de activiteiten of de balanspositie.

Tot slot zijn er ook slechte bedrijven die naar de beurs trekken en zonder reden verviervoudigen. Wanneer Sternlicht met durfkapitalisten praat zijn zij allemaal van mening dat deze bedrijven hun waardering niet waard zijn. Hij heeft het hierbij niet alleen over SPAC’s maar ook over gewone bedrijven.

Sternlicht besluit:

Ik wil er gewoon op wijzen dat beleggers zich niet te hard moeten laten meeslepen door de stijgende koersen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties