De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal van 2020 met 12,1% gekrompen ten opzichte van vorig jaar. Dit is de grootste krimp die de eurozone in een kwartaal heeft doorgemaakt.

De grootste economieën van de regio zijn in die periode met twee cijfers gekrompen als gevolg van de lockdownmaatregelen die door de Covid-19 pandemie zijn getroffen.

Het Duitse bruto binnenlands product (BBP) is met 10,1% gekrompen. Het Italiaanse, het Franse en het Spaanse respectievelijk met 12,4%, 13,8% en 18,5%. De Spaanse economie was de slechtst presterende economie in het tweede kwartaal.

De 19 landen die de euro als munt gebruiken, hadden in het eerste kwartaal een daling van het BBP van 3,6% gekend. Het BBP van Spanje, Italië en Frankrijk is in die periode met meer dan 5% gedaald.

Vooruitzichten voor de toekomst

De Europese Centrale Bank voorspelde in juni een daling van 8,7% van het BBP voor de eurozone in het hele jaar 2020. De centrale bank verwacht dat de activiteit in het derde kwartaal aanzienlijk zal toenemen in vergelijking met de eerste zes maanden van het jaar.

Bij de laatste stand van zaken werd gekeken naar de economische activiteit tussen april en juni. Deze maanden vallen samen met de periode waarin veel Europese regeringen de opgelegde lockdowns stilaan begonnen te versoepelen.

Er is echter nog veel onzekerheid over de toekomst. Verschillende landen maken melding van een toename van het aantal Covid-19 besmettingen in de afgelopen weken.

Verschillende regeringen hebben gezegd dat ze hun economieën niet meer volledig zullen sluiten, zoals ze eerder hebben gedaan. Ze zijn wel bereid om extra en strengere regels op te leggen aan bijeenkomsten en andere “social-distance” maatregelen om een grote tweede golf te voorkomen.

Bron: CNBC

Foto: iStock