De bedrijfsactiviteit in de eurozone is in de maand november sterk gekrompen omdat nieuwe lockdowns veel bedrijven en de dienstensector opnieuw dwongen om tijdelijk te sluiten. Het positieve nieuws over een mogelijk Covid-19 vaccin in 2021 zorgt wel voor hoop.

De economie in de regio is op weg naar haar eerste dubbele dip recessie in bijna een decennium. Een tweede golf aan Covid-19 besmettingen weegt fors op de Europese economie.

De Purchasing Manager’s Index, die wordt beschouwd als een goede graadmeter voor de economische gezondheid, daalde van 50 in oktober naar 45,1 in november. Een waarde van boven de 50 wijst op groei en een waarde van kleiner dan 50 wijst op een krimp. Economen die door Reuters ondervraagd werden hadden een PMI van 46,1 verwacht.

Er is echter ook goed nieuws. De hoop op een vaccin in 2021 en de verwachting dat de Europese Centrale Bank volgende maand meer stimulansen zal geven, zorgde voor een toenemend optimisme.

Jack Allen-Reynolds van Capital Economics stelt:

De Europese economie zal in Q4 waarschijnlijk krimpen. Door de hoop op een vaccin en meer stimulansen van de ECB zijn de vooruitzichten voor 2021 wel positiever.

Fabrieken zorgen voor ondersteuning

De dienstensector in Duitsland, de grootste economie van Europa, kromp deze maand sneller door de invoering van nieuwe beperkingsmaatregelen om het fors stijgende aantal Covid-19 besmettingen een halt toe te roepen.

De economie van Frankrijk kromp dan weer in het snelste temp sinds mei.

De PMI van de dienstensector in de eurozone daalde van 46,9 naar 41,3. Het laagste niveau sinds het hoogtepunt van de eerste Covid-19 golf in het voorjaar.

De fabrieken hielden echter goed stand omdat deze voor het grootste deel zijn kunnen blijven produceren. De PMI van de productiesector daalde maar een beetje van 54,8 in oktober naar 53,6 in november. Dit was boven de verwachtingen van de opiniepeiling van Reuters die 53,1 had voorspeld.

Bert Colijn van ING stelt:

De productiesector, geleid door Duitsland, zorgde ervoor dat de krimp binnen de perken bleef.

Bron: Reuters

Foto: iStock