retail

Binnen de retailsector is er sprake van een grote mate aan concurrentie. Met name door de komst van het internet hebben de traditionele winkels het behoorlijk lastig gekregen. En dat is ook te merken op de beursvloer. Veel van deze traditionele beursgenoteerde ondernemingen hebben de afgelopen maanden niet bepaald een goede beursprestatie neergezet.

Als we bijvoorbeeld een blik werpen op de grafieken van Target en J.C. Penney, dan valt direct op dat beide retailers de afgelopen 12 maanden niet bepaald een goede beursprestatie hebben neergezet. Zeker wanneer we kijken naar de gemiddelde prestatie binnen de S&P 500 index.

Concurrentie binnen de retailsector is dodelijk

retail-spx

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Zacks Investment Research, is deze pijnlijke vergelijking in beeld gebracht. De S&P 500 index wist de afgelopen 12 maanden met meer dan 20% in waarde te stijgen, terwijl de retailsector er vandaag de dag onveranderd voorstaat in vergelijking met een jaar geleden.

Met name de webwinkels hebben de afgelopen jaren marktaandeel voor de ogen van de traditionele warenhuizen weggepikt. De absolute uitblinker daarbij is natuurlijk Amazon. Voor de traditionele winkels is het van belang om in deze strijd niet achterop te raken. Door de hevige concurrentie kan een grote achterstand in deze sector dodelijk zijn.