Profit Het tweede kwartaal ligt alweer achter onze rug en als gevolg daarvan pakken heel wat bedrijven de komende tijd weer uit met hun winstcijfers. De komende handelsdagen staan er enorm veel belangrijke bedrijfsresultaten op het programma en in aanloop op deze cijfers komt StockCharts met een interessante grafiek waarop te zien is waarom de winstcijfers zo belangrijk zijn. Op basis van het verleden mogen we wel zeggen dat de bedrijfsresultaten van enorme waarde zijn voor de beurskoersen. Bedrijven die immers ‘kopje onder gaan’ worden meestal ook keihard afgestraft op de beurs. Zeker als blijkt dat het betreffende bedrijf afstevent op een faillissement.

Winstcijfers zijn belangrijk voor de aandelenmarkten

earnings-spx Op de bovenstaande grafiek kunnen we zien dat de winst per aandeel sinds 1955 haast synchroon loopt met de S&P 500 index. Er was de afgelopen 60 jaar zelden sprake van een grote divergentie tussen beide componenten. Maar, op dit moment kunnen we zien dat de S&P 500 index nieuwe recordkoersen weet neer te zetten, terwijl de winst per aandeel verder lijkt af te nemen. Dit verschijnsel is in het verleden wel vaker voorgekomen, maar het verleden leert ons ook dat dit verschil niet te lang moet gaan aanhouden. Het is dus te hopen dat de bedrijfsresultaten van de Amerikaanse bedrijven snel zullen gaan verbeteren. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal de S&P 500 index vroeg of laat ook een pas op de plaats moeten gaan maken.

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger