Drones aandelen

Drones worden al verschillende jaren gebruikt in conflictgebieden. In het leger spreekt men dan ook eerder van ‘unmanned aerial vehicles (UAVs)’. Maar de laatste tijd begint het commerciële potentieel van drones naar de voorgrond te komen. En dat biedt mooie perspectieven, ook voor beleggers.

Bedrijven beginnen nog maar net met het topje van de ijsberg. Er zijn tientallen voordelen aan het gebruik van drones, zelfs tot aan het leveren van pizza’s. Ook overheden beginnen steeds meer regels uit te vaardigen zodat de industrie kan groeien. Volgens PwC kunnen drones veel van de arbeidskrachten vervangen.

De industrie zou vandaag al zo’n $127 miljard waard zijn. Infrastructuur geniet momenteel het meeste voordeel aan drones, goed voor $45 miljard. Daarna volgt landbouw waar drones al velden besproeien, goed voor $32 miljard. De top 3 wordt compleet door transport met $13 miljard.

Beleggen in drones

Beleggen in drones: welke aandelen?

De twee bekendste fabrikanten van drones zijn op dit moment de Chinese DJI, dat zijn omzet de laatste twee jaar zag verachtvoudigen en dit jaar waarschijnlijk meer dan $1 miljard omzet zal boeken, en het Franse Parrot. Boeing, Northrop Grumman, Lockheed Martin en AeroVironment domineren de markt voor militaire drones.

Naast Amazon experimenteren Wal-Mart en Google ook met deze nieuwe techniek. En naast het leveren van pakjes experimenteert Google ook met het bereikbaar maken van internet op moeilijke plaatsen door het inzetten van drones, net zoals Facebook doet. GoPro wil deze trein ook niet missen en ontwikkelt camera’s die compatibel zijn met drones en ontwikkelt zelf ook een eigen drone.

Het zijn dus geen kleine bedrijven die op deze nieuwe industrie inspelen.

InvenSense produceert motion sensor chips die gebruikt worden in smartphones en drones. Het is nog een klein bedrijf dat een grote groeimarge heeft. Momenteel komt de grootste omzet nog van smartphones, maar dit kan de komende jaren snel veranderen. Nvidia is actief in de drone-industrie via zijn high-powered Tegra GPU chips. Deze worden gebruikt in drones van Parrot. Deze chips veroorzaakten een revolutie op de manier waarop camera’s in drones werken.

Bron: Forbes