Beleggen in je eigen huis? Dat is tegenwoordig zeker mogelijk. Je eerste huis kopen is natuurlijk altijd een uitdaging. Het is belangrijk om je erg goed voor te bereiden, want bij de aanschaf komt meer kijken dan op het eerste oog zichtbaar is. Een hypotheek berekenen is een van de eerste en misschien wel een van de meest belangrijke stappen. De hoogte van de hypotheek geef je inzicht in welke prijsrange je kunt gaan kijken voor een huis. In dit artikel doorlopen we de stappen die je zult doorlopen als je een huis gaat kopen. 

Oriëntatie

Oriënteren is een belangrijk proces. Voor een huis kopen moet je misschien nog wel net iets meer oriëntatie tijd nemen als je voor je nieuwe paar schoenen. Hoeveel je kan en maximaal wilt lenen, is een belangrijke vraag die beantwoord moet worden. Kun je een inschatting maken van de maandlasten en ga je een bestaande woning kopen, of wacht je toch op de prachtige nieuwbouwproject? Een hypotheekadviseur is hiervoor de juiste persoon om je te helpen met het beantwoorden van deze vragen.

De huizenmarkt op

Wanneer je weet wat je budget is en wat de woonwensen zijn, is het tijd om te kijken wat de markt te bieden heeft. Dit proces kun je alleen doorlopen of samen met je partner, maar je kunt ook kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Makelaars hebben veel ervaring en kennis en weten op welke dingen je extra goed moet letten en wat realistische inschattingen zijn.

Onderhandelen

Na een lange zoektocht heb je hem eindelijk gevonden, je droomhuis. Dan is het nu tijd om een bod uit te brengen. Tegenwoordig wordt er flink overboden omdat de markt erg op spanning staat. Houd hiermee dus rekening. Geef niet meteen je maximale budget bloot, doe je dit wel? Dan is de kans groot dat je snel overboden wordt en niet terug kunt slaan.

Hypotheek regelen

Hoeveel hypotheek kan je krijgen? Dat is de grote vraag. Nu je bod is geaccepteerd moet je kijken hoeveel hypotheek je kunt krijgen van de bank. Er wordt een koopcontract opgesteld door de verkoopmakelaar. Na het tekenen heb je nog drie dagen bedenktijd voordat het contract bindend wordt. In deze tijd regel je vaak ook je hypotheek. Plan hiervoor een afspraak in met een hypotheekadviseur en zorg dat je snel weet wat de mogelijke hypotheek gaat zijn. Zekerheid in deze fase is enorm belangrijk!

Comments