Elektrisch rijden is bezig aan een opmars. En dat is ook niet gek, aangezien alle personenauto’s die na 2030 op de markt komen 100 procent elektrisch moeten zijn. Ook het aantal laadpalen in Nederland stijgt al jaren exponentieel. Deze enorme toename is natuurlijk erg interessant voor beleggers. Wat zijn de mogelijkheden als je wilt beleggen in elektrisch rijden?

Aantal elektrische auto’s enorm toegenomen

Vorig jaar reden er in Nederland ruim 292.630 elektrische auto’s rond. Dit is een stijging van 43 procent ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit de jaaranalyse van 2020 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat betekent dat in 2020 van alle verkochte personenauto’s 25 procent een elektrische auto was. De populairste verkochte elektrische auto’s waren de Volkswagen ID.3 (10.954) en de Tesla Model 3 (8.369). De toename van het aantal elektrische auto’s is gedeeltelijk toe te schrijven aan de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Hierdoor hoopt de overheid elektrisch rijden te stimuleren.

Beleggen in Tesla

Tesla is al jaren een populair bedrijf onder beleggers. Tesla is een Amerikaanse autofabrikant van elektrische auto’s. Bekende auto’s zijn de Tesla Roadster, Model S, Model X, Model 3 en Model Y. Sinds maart is het mogelijk om Tesla te kopen met Bitcoin. Tesla had in 2020 een marktwaarde van maar liefst 550 miljard dollar. Dat maakt Tesla groter dan de negen autofabrikanten die achter Tesla staan. Aangezien er de komende jaren meer vraag zal zijn naar elektrische auto’s is het erg interessant om te beleggen in Tesla. Volgens experts zal de waarde van Tesla de komende jaren mogelijk nog veel groter worden.

Investeer in de batterij van de elektrische auto

De accu is één van de duurste onderdelen van de elektrische auto. Hierdoor is de wa verzekering van dit type auto bijvoorbeeld ook een stuk duurder. Reparaties aan accu’s zijn namelijk erg prijzig. De opmars van de elektrische auto zal gepaard gaan met een explosieve stijging van de vraag naar lithium. De vraag naar lithium is de afgelopen tien jaar zelfs meer dan verdubbeld. Dit maakt lithium extra interessant voor beleggers. Tianqi Lithium, Albemarle en Ganfeng Lithium zijn de belangrijkste spelers op de lithiummarkt.

Beleggen in elektrische laadpalen

Nederland heeft meer dan 25 procent van alle laadpalen in Europa. Hierdoor schieten de beurskoersen van bedrijven in de laadpaalbranche door het dak. Wie in 2020 voor 10.000 euro aandelen van het Amsterdamse Fastned had gekocht, heeft de aandelen zien groeien tot 40.000 euro. Ook de Nederlandse laadpaalleverancier EVBox wil graag toetreden tot de Amerikaanse beurs. Hiervoor is een fusie met de beursunit van TPG Pace noodzakelijk. De omzet van EVBox bedroeg 70 miljoen euro. De toetreding heeft vertraging opgelopen omdat de jaarrekening over 2020 nog niet goedgekeurd is.