Jouw eerste miljoen

Beleggen naar je eerste miljoen is niet eenvoudig. Het vereist een bepaalde mindset, een ijzeren discipline en de toewijding om het gedurende een lange periode vol te houden. Het mooie is echter dat het kan.

Heb jij interesse? Volg dan deze shortlist.

Kosten

Veel beleggers staan er niet bij stil, maar de kostprijs van je beleggingen kan een enorme impact hebben op je toekomstig rendement. De kosten hebben niet alleen een directe impact op je beleggingen maar ook op het toekomstige rendement. De aandelenmarkt brengt gemiddeld zo’n 7% per jaar op (zonder dividend). Met 1% kosten maakt dat 15% van je rendement uit. €150.000 aan 7% met 1% kosten wordt na 30 jaar €850.000. Maar met 0,25% minder kosten (0,75% dus) stijgt je opbrengst tot €1,1 miljoen.

Negeer de kudde

Er zijn altijd nieuwe trends op de aandelenmarkt. Of het nu 3D printing, biotech, goudmijnaandelen of bitcoin is, jagen achter een trend loopt heel vaak verkeerd af. De meeste fortuinen worden nog steeds bij elkaar gespaard door de oude buy-and-hold strategie.

Neem verantwoordelijkheid voor je fouten

Je zal van tijd tot tijd fouten maken. Iedereen maakt fouten, maar diegene die geen verantwoordelijkheid nemen voor hun fouten zullen alleen maar meer verlies maken. De grootste fout is niet geld verliezen, maar je verliezen laten oplopen.

Beperk je verliezen

De stijging van je aandelenportefeuille is uiteraard de grootste bijdrage aan de tocht naar je eerste beleggingsmiljoen. Maar de verliezen beperken in moeilijke tijden is minstens zo belangrijk. De aandelenmarkt gaat nu eenmaal op en neer. Diegene die de verliezen kunnen beperken in de minder goede tijden, moeten minder goedmaken in de goede periodes en staan dan ook sneller op winst.

Diversifieer

Historisch gezien was een aandelen/obligatie portefeuille altijd goed. Maar beide activa noteren op een historische overwaardering door het beleid van de centrale banken. Het is tegenwoordig belangrijk om verder dan de traditionele activa te kijken.