Beleggen in Virtual Reality

Virtual Reality is een van de snelst groeiende sectoren in het technologielandschap. Het is echter nog steeds een kleine markt, slechts 1% van de computers is VR-gebruiksklaar. Maar dit weerhoudt bedrijven als Facebook, Nvidia, Sony en GoPro er niet van miljoenen te investeren.

De volgende jaren zal het potentieel van Virtual Reality pas echt aan het licht komen. Volgens TrendForce zal het aantal gebruikers de komende 2 jaar stijgen tot 171 miljoen. Tegen 2020 verwacht men dat de markt voor VR al $70 miljard zal bedragen. Welke bedrijven geven beleggers een goede kans om te profiteren van deze nieuwe trend?

Nvidia

Aandeel nvidia

Nvidia heeft al een dominante positie in de markt voor grafische processoren voor VR. Het heeft zo’n 60% van de GPU-markt in handen. Nvidia is ook niet van plan die dominante positie op te geven. Deze maand lanceerde het bedrijf nog een reeks grafische kaarten die iedere laptop VR-compatibel maken. De dominante positie maakt dat Nvidia waarschijnlijk een van de grootste winnaars zal zijn van Virtual Reality.

Sony

A logo of Sony Corp is seen outside its showroom in Tokyo

Sony begint in oktober met de verkoop van een Virtual Reality set, spelletjes – bewegingsapparaat en VR headset – voor $499. PlayStation VR is compatibel met de PlayStation 4 waar er al meer dan 40 miljoen van verkocht zijn. Volgens experts verkiezen consumenten Virtual Reality meer via een gameconsole dan via PC of Laptop. Sony heeft al zo’n 230 VR spelletjes voor de PlayStation.

Facebook

aandeel Facebook

Facebook kocht 2 jaar geleden Oculus voor $2 miljard. De Rift headset voor Virtual Reality is top of the art in de sector en ligt sinds januari in de rekken voor $599. Oculus is voor Mark Zuckerberg dan ook een belegging op lange termijn. Volgens Oculus CEO, Palmer Luckey, zal het nog 5 tot 10 jaar duren vooraleer Virtual Reality echt begint te groeien, net zoals PC’s en mobiele telefoons tijd nodig hadden om de wereld te veroveren.

GoPro

GoPro Hero 3

GoPro lanceerde eerder dit jaar een kubusachtig toestel met 6 camera’s om prachtige 3D video’s te maken. Deze video’s kunnen gebruikt worden in Virtual Reality programma’s. Het toestel, de Omni, kost $1.500 maar om het te gebruiken in VR heb je de HERO4 camera’s nodig die een extra $5.000 kosten. Dit beperkt het gebruik voor consumenten erg en zal meer dan waarschijnlijk concurrentie opwekken voor goedkopere toestellen.