In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen bereiden beleggers zich voor op een toenemende marktvolatiliteit. De democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft namelijk een voorsprong van 8% in de peilingen. Verschillende beleggers nemen maatregelen zoals het verkopen van de dollar en het verschuiven van aandelenposities.

Hoewel het nog 4 maanden is tot aan de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten lijkt de kans steeds groter te worden dat Joe Biden aan het langste eind zal trekken. Verschillende professionele beleggers zijn echter al maatregelen aan het nemen. Ze speculeren bijvoorbeeld tegen de Amerikaanse dollar en krimpen hun posities in Amerikaanse aandelen in.

“De peilingen hebben aangetoond dat steeds minder Amerikanen achter huidig president Donald Trump staan,” aldus Phil Orlando, strateeg bij Federated Hermes. “De markt kijkt hier ook naar en trekt de conclusie dat als er vandaag verkiezingen zouden gehouden worden, Biden zou winnen,” voegt Orlando toe.

Een overwinning van Biden zou ervoor kunnen zorgen dat een deel van het beleid van Trump wordt teruggedraaid. Trump zorgde voor een lagere vennootschapsbelasting en voor minder regulering, wat voordelig is voor Wall Street. Biden zou aan deze voordelen een einde kunnen maken.

Wanneer Biden president wordt, zal het tarief voor vennootschapsbelasting waarschijnlijk stijgen tot 28%. Hierdoor wordt de helft van de verlaging, die Trump eind 2017 invoerde, teruggedraaid. Door deze maatregel zou de S&P 500 haar winst per aandeel met $20 kunnen zien dalen. Hierdoor zouden beleggers minder aandelen in de Verenigde Staten kopen, wat de waarde van de dollar geen goed zal doen.

Er zijn echter ook tal van beleggers die er niet van overtuigd zijn dat een overwinning van Biden rampzalig zal zijn voor de Amerikaanse aandelenmarkten. Ook al wordt Biden president, de Federal Reserve zal de economie van de Verenigde Staten blijven ondersteunen.

Peilingen zijn natuurlijk ook geen onfeilbaar gegeven. De peilingen over het Brexit-referendum en de vorige Amerikaanse presidentsverkiezingen hadden het immers ook bij het verkeerde eind.