yellen renteverhoging

Het vertrouwen in een nieuwe Amerikaanse renteverhoging is de afgelopen weken flink toegenomen. Dit is met name veroorzaakt door interviews met verschillende FOMC-leden die aangaven dat een nieuwe renteverhoging nog steeds goed mogelijk is. Ook Janet Yellen is van mening dat de Amerikaanse economie gereed is voor een nieuwe aanscherping.

Ondanks deze woorden zijn de meeste economen van mening dat de Amerikaanse centrale bank de komende weken de rente nog niet zal gaan optrekken. De Amerikaanse verkiezingen komen namelijk dichterbij en een renteverhoging voor de uitslag is zeer onwaarschijnlijk.

Kans op een nieuwe Amerikaanse renteverhoging neemt toe

 

Volgens UBS analisten Michael Riesner en Marc Müller geloven de beleggers in ieder geval weer in een nieuwe renteverhoging. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat de rente op de Amerikaanse 10 jaar durende staatsobligatie flink is toegenomen. Door deze stijging is zelfs de dalende trend van 2015 gebroken.

UBS rekent er op dat de rente op deze staatsobligatie de komende maanden verder zal gaan stijgen richting de 2,0%. Deze stijging zou veroorzaakt kunnen worden door een daadwerkelijke nieuwe renteverhoging. Die kans lijkt in ieder geval met de dag toe te nemen.