zwarte zwanen

Zwarte zwanen staan bekend om hun onwaarschijnlijkheid. Binnen de economische wereld worden zwarte zwanen vaak gebruikt bij een gebeurtenis waar vooraf haast niemand op had gerekend. De uitbraak van de huizenmarktcrisis is zo’n voorbeeld van een zwarte zwaan.

Zakenbank Societe Generale heeft een aantal zwarte zwanen op een rijtje gezet waarvan de bank vindt dat de beleggers hier rekening mee moeten houden. Mochten die zwarte zwanen werkelijkheid worden, dan zijn we in ieder geval door Societe Generale gewaarschuwd.

Beleggers moeten rekening houden met deze Zwarte Zwanen

zwarte-zwanen

Op de bovenstaande afbeelding kunnen we de zwarte zwanen zien waar Societe Generale voor waarschuwt. De grootste bedreiging wordt volgens de zakenbank gevormd door ‘politieke onzekerheid’. Dit jaar zijn we, als gevolg van de Brexit en de overwinning van Trump, al met de nodige onzekerheid geconfronteerd. Maar, die bedreiging ligt ook voor volgend jaar op de loer. Volgend jaar staan er namelijk landelijke verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland op het programma.

Daarnaast waarschuwt Societe Generale nog steeds voor de Chinese economie. De storm rondom China is de afgelopen weken wat gaan liggen, maar volgens de analisten van Societe Generale kan een harde landing van de Chinese economie nog steeds een enorme negatieve impact gaan hebben op de groei van de wereldeconomie.

Ook een handelsoorlog of snel stijgende obligatierentes kunnen gaan leiden tot de nodige economische problemen. De beleggers kunnen de bovenstaande afbeelding maar beter uitprinten en boven hun bed gaan hangen. Het jaar 2017 belooft opnieuw een grillig beursjaar te gaan worden.