De Amerikaanse Federal Reserve meldde in april dat ze de rentevoeten nog tot minstens 2022 ultra-laag zouden houden. Beleggers storten zich op langlopende Aziatische obligaties met een looptijd van 40 of 50 jaar of zelfs eeuwigdurend, in hun zoektocht naar hoger renderende investeringen.

In de eerste helft van dit jaar hebben bedrijven in Azië voor $28,6 miljard aan obligaties uitgegeven. Deze obligaties hadden gemiddeld een looptijd van 30 jaar of meer, een verdrievoudiging ten opzichte van een jaar geleden.

Tencent, een Chinese social media-gigant, gaf in mei een obligatie met een looptijd van 40 jaar uit waarbij het een jaarlijkse coupon van 3,29% betaalt. Met deze hoge coupon gaat stellig een hoger risico gepaard.

Leong Wai-mei, portefeuillebeheerder bij Eastspring Investments, stelt:

Langlopende obligaties van investment-grade bedrijven, met een hoge coupon, zijn in een markt met lage rentetarieven een aantrekkelijke optie.

Risico’s niet negeren

Het risicovollere deel van het obligatiecentrum trok vroeger vooral private-bankingklanten aan. De beleggersbasis breidt zich echter uit naar een breder scala aan vermogensbeheerders en verzekeringsmaatschappijen.

Beleggers zijn in dit klimaat met lage rentetarieven halsstarrig op zoek naar hogere rendementen. Hoewel de hoge coupon zeer aanlokkelijk is, mogen de risico’s niet genegeerd worden.

De rente van eeuwigdurende obligaties staan vast voor de looptijd van de obligatie. Wanneer de rente begint te stijgen, wordt de emittent (uitgever) geprikkeld om de obligatie niet terug te betalen. De hogere rente zou de herfinanciering van de schuld namelijk duurder maken.

Beleggers zouden ook de waarde van hun eeuwigdurende obligatie kunnen zien dalen wanneer de rente stijgt. Langlopende obligaties zijn risicovoller dan kortlopende omdat ze gevoeliger zijn voor elke verandering in de marktrente. De koersen van obligaties bewegen zich omgekeerd aan de rentetarieven.

Bron: Yahoo Finance

Foto: iStock