Marine Le Pen

Binnen de Europese Unie zal Nederland in maart aftrappen met de landelijke verkiezingen. Later dit jaar zullen vervolgens de Fransen en Duitsers gaan volgen. Als we op dit moment een blik werpen op de Europese aandelenmarkten dan lijkt er geen vuiltje aan de lucht te zijn, maar onderhuids broeit er van alles.

Uit onderzoek van Bloomberg blijkt dat steeds meer beleggers vrezen voor de Franse verkiezingen. De eerste ronde zal plaatsvinden op 23 april en de tweede op 7 mei. Steeds meer beleggers vrezen voor de nationalistische partij van Marine Le Pen en proberen zich in te dekken tegen eventuele koersschommelingen.

Beschermkosten stijgen als reactie op de Franse verkiezingen

franse-verkiezingen-kosten

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de kosten voor het beschermen van koopposities op de Franse beurs is gestegen tot een vijfjarig hoogtepunt. Voor het laatst was het rond het jaar 2012-2013 zo duur om je te beschermen tegen Franse koersbewegingen.

Destijds hadden we te maken met de eurocrisis die er voor wist te zorgen dat de Eurozone in een diep dal terecht kwam. Ook het Griekse drama wist er destijds voor te zorgen dat de beleggers behoorlijk begonnen te zweten. Het moge dus duidelijk zijn dat de beleggers, ondanks de hoge noteringen, niet zeker zijn van een gunstige politieke uitkomst vanuit Frankrijk.