paniek

Aan het begin van dit jaar stonden er met name twee grote evenementen op de agenda van de beleggers. De eerste was het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk en het tweede was uiteraard de Amerikaanse verkiezingen. Uit de eerste gebeurtenis valt een belangrijke les te trekken.

Aan het begin van dit jaar was haast iedereen het er nog wel over eens dat het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk een zogenoemd ‘non-event’ zou gaan worden. De Britten zouden immers verstandig genoeg zijn om te stemmen voor een langer verblijf binnen de Europese gemeenschap.

De beweeglijkheid kan de komende uren flink gaan toenemen

sp500-brexit

Ondanks dit vertrouwen zag het uiteindelijke resultaat er geheel anders uit. Tegen de verwachtingen van haast iedereen in wist het Brexit-kamp er met de overwinning vandoor te gaan. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Business Insider, is te zien dat de S&P 500 index flink waarde moest inleveren toen dit nieuws bekend werd.

Ook morgen kunnen we te maken gaan krijgen met grote beweeglijkheid. De markten hebben een winst van Clinton voor een groot deel ingeprijsd en een eventuele overwinning van Trump kan zorgen voor gigantische volatiliteit.

Beleggers, jullie zijn gewaarschuwd!