jongeren sparen meer

Het Belgische Keytrade Bank onderzocht de financiële gewoontes bij 1.000 Belgische jongeren tussen 18 en 34 jaar, de zogenaamde millennials. Uit het onderzoek blijkt dat veel jongeren nog bij hun ouders wonen en dat (veel te) weinig jongeren beleggen maar wel dat ze bijna €400 per maand sparen.

Belgische jongeren willen de levensstijl van hun ouders behouden, maar ze beschikken niet over dezelfde financiële slagkracht. Dit dwingt hen tot verschillende bijzondere maatregelen. Ze blijven langer in Hotel Mama om met het gespaarde geld de wereld te verkennen.

Dit zijn enkele belangrijke punten uit het onderzoek van Keytrade Bank:

Financieel succes betekent dat ze de levensstijl van hun ouders kunnen aanhouden

De Belgische millennial op de arbeidsmarkt verdient gemiddeld 1883,4 euro. 82,5% zet daarvan geld opzij op zijn/haar spaarrekening. Gemiddeld gaat het om een maandelijks bedrag van 394,5 euro, een vijfde van zijn of haar inkomen. Mannen (413,2 euro) sparen opvallend meer dan vrouwen (371,5 euro).

Uitchecken uit Hotel Mama blijkt moeilijker dan ooit

4 op de 10 jongeren woont nog bij zijn ouders. De meeste jongeren plannen zelfs om nog langer bij de ouders te blijven wonen, gemiddeld nog zo’n 4 jaar. De reden is natuurlijk niet ver te zoeken: slechts een op de vijf moet een financiële bijdrage betalen om thuis te wonen.

Millennials willen de wereld ontdekken

Het uitgavenpatroon van de jongeren ligt ook anders dan vroeger. Diegene die nog thuis wonen hebben veel meer geld over om geld uit te geven aan kledij (+84,6%), technologie (+67,7%) en activiteiten zoals festivals (+103,6%).

41,8% van de -25 jarigen geeft aan dat financieel succes en reizen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, ongeacht de financiële toestand. Bijna de helft boekt zijn reis met een afbetaling.

Weinig bezig met de financiële toekomst

Minder dan de helft (39,9%) zegt bezig te zijn met pensioensparen, ondanks de fiscale voordelen. Slechts één op de acht (13,8%) geeft aan te beleggen, terwijl het voor millennials een interessante optie is omdat ze over voldoende tijd beschikken om risico’s in de tijd te spreiden. Tijd is een van die zaken die niet te koop is, en net daar heeft een millennial voldoende van.

Bron: Keytrade Bank – met dank aan Steven Van Gaever