inflatie

Een jaar geleden was de kans op deflatie bijna even groot als de kans op een toenemende inflatie. Met name in Europa werd er gevreesd voor het zogenoemde ‘deflatiespook’. De wereldeconomie wist zich echter in het tweede deel van 2016 te herpakken en sindsdien zit de inflatie ook in de lift.

De Amerikaanse centrale bank heeft de afgelopen jaren meerdere malen gerefereerd naar het beoogde inflatiedoel van 2%. Het leek er lang op dat dit doel onhaalbaar zou zijn, maar vandaag de dag liggen de kaarten er duidelijk anders voor. De Amerikaanse inflatie kan er zelfs voor gaan zorgen dat de Fed eerder dan verwacht genoodzaakt is om de rentestand op te trekken.

Fed kan genoodzaakt zijn om de rentestand vroegtijdig op te trekken

fed-inflatie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat de prijsindex die de persoonlijke consumptie-uitgaven meet recent boven de 1,5% terecht is gekomen. Op dit moment bewegen we rond niveaus die we voor het laatst in het jaar 2014 hebben gezien.

Volgens diverse economen is de kans groot dat de inflatie ook de komende tijd verder in waarde zal gaan stijgen. De Amerikaanse arbeidsmarkt ziet er gezond uit en het vertrouwen onder de consumenten is extreem hoog. Wat dat betreft zijn alle ingrediënten aanwezig voor een toenemende koopdrang.

De vraag die rest is natuurlijk of een stijgende inflatie ook gunstig is voor beleggers. Mocht de inflatie te hard oplopen, dan vormt dit uiteraard een bedreiging voor de beleggers. Als de Amerikaanse centrale bank immers genoodzaakt is om de rentestand op te trekken, dan wordt een belegging in aandelen minder interessant.