De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag iets lager gesloten, waarbij beleggers het moesten stellen met een matig gevulde beursagenda.

De S&P 500 index noteerde 0,3 procent lager op 2.071,23 punten. De Dow Jones index verloor eveneens 0,3 procent op 17.675,03 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,9 procent op 4.800,34 punten.

Donderdag beëindigden de Amerikaanse beurzen nog een verliesreeks van vijf opeenvolgende dagen. De moord op de Britse politica en voorstander van een Brits lidmaatschap in de Europese Unie Jo Cox werd door beleggers gezien als ondersteunend voor de tegenstanders van een Brexit. Zowel de voor- als tegenstanders legden hun campagnes stil. 

Beleggers moesten het vrijdag verder stellen met een matig gevulde agenda. Het aantal in aanbouw genomen woningen daalde in mei met 0,3 procent op maandbasis tot een voor seizoensinvloeden aangepast geannualiseerd aantal van 1,164 miljoen. De toename in april werd neerwaarts bijgesteld van een stijging van 6,6 procent naar een toename van 4,9 procent.

Het aantal afgegeven bouwvergunningen steeg in mei met 0,7 procent op maandbasis tot 1,138 miljoen. Economen rekenden volgens analisten van KBC evenwel op een groei met 1,3 procent.

Stemgerechtigd voorzitter James Bullard van de St. Louis Federal Reserve zei vrijdag tot 2018 slechts één renteverhoging nodig te achten, indien de huidige economische ontwikkelingen doorzetten. “De productie groeit in de komende 2,5 jaar in een tempo van 2 procent, maar de werkloosheid blijft erg laag en de inflatie blijft op 2 procent”, aldus de centraal bankier. 

Eerder deze week hield de Federal Reserve het rentetarief ongemoeid, maar de zogenoemde ‘dot plot’ liet een duidelijke verschuiving zien. Hoewel er nog altijd wordt gerekend op twee renteverhogingen voor dit jaar, bleken er woensdag nog slechts twee bankiers op drie of vier verhogingen te rekenen, en zes op één verhoging. In maart verwachtten nog 7 bankiers drie of vier verhogingen voor dit jaar en slechts één bankier op één verhoging.

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,1279. Bij het sluiten van de Europese beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,1263 en donderdag stond er een stand van 1,1237 op de borden bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen.

Olie noteerde vrijdag duidelijk in het groen na flink lagere koersen in de afgelopen handelsdagen, waardoor de psychologische grens van 50,00 dollar uit het oog verdween. Een juli-future op een vat West Texas Intermediate noteerde 4,1 procent hoger op 48,13 dollar en een augustus-future Brent werd 4,5 procent meer waard op 49,31 dollar.

Bedrijfsnieuws

Oracle boekte in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar een nettowinst van 2,81 miljard dollar, vergeleken met 2,76 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. De totale omzet daalde als gevolg van negatieve wisselkoersen met 1 procent van 10,7 miljard naar 10,6 miljard dollar. Het softwarebedrijf kampte met stevige krimp bij de conventionele software-activiteiten, maar zag de omzet uit cloud-diensten in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 49 procent stijgen tot 859 miljoen dollar. Het aandeel Oracle steeg 2,87 procent.

Apple gaf 2,3 procent prijs na mediaberichten dat de verkoop van de modellen iPhone 6 en iPhone 6+ in de Chinese hoofdstad Beijing is opgeschort vanwege de schending van patenten. Het technologiebedrijf benadrukte naar verluidt evenwel dat de modellen nog altijd beschikbaar zijn. 

Microsoft maakte donderdagavond bekend van plan te zijn om Wand Labs te kopen en kondigde ook een samenwerking aan met KIND Financial voor een clouddienst om de productie van cannabis te volgen. Het aandeel Microsoft daalde 0,5 procent.

Texas Instruments benoemde Jean Hobby tot lid van de raad van bestuur. Hobby, meerdere jaren actief bij PricewaterhouseCoopers, zal vanaf 20 juli starten als bestuurder bij de onderneming en komt over van Greatbatch. Het aandeel Texas Instruments verloor 0,7 procent.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.