(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag licht lager gesloten. De AEX verloor 1,1 procent op 622,12 punten. 

“De beurzen liepen wat terug, al werd het beeld in Amsterdam wat verstoord omdat indexzwaargewicht Unilever ex-dividend noteerde”, aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. Schutte zag ook andere defensieve fondsen er minder goed bij liggen vandaag. Ook banken en oliegerelateerde aandelen bleken volgens de beleggingsadviseur de afgelopen tijd niet erg in trek.  

“Desondanks blijven de beurzen redelijk goed liggen, ondanks de zorgen over het coronavirus”, zo stelde Schutte, die evenwel in de beweging van de dollar wel zag dat er terughoudendheid blijft onder beleggers. 

“Vooral de Amerikaanse aandelenmarkten houden het momentum vast, waarbij techreuzen als Facebook, Amazon en Alphabet ongekend populair blijven.” 

Volgens Schutte houden beleggers zich vast aan de gedachte dat de Chinese centrale bank stimuleringsmaatregelen zal blijven gebruiken om de impact van het coronavirus op de economie beperkt te houden. “Beleggers leunen op de gedachte dat de centrale banken toch wel blijven stimuleren. Doen ze dat niet, dan zakt de boel namelijk in elkaar.”

Vanochtend waren er veel macrocijfers, zoals over het consumentenvertrouwen in Nederland en Duitsland, maar voor veel beweging zorgden die niet. In de middag bleek dat het consumentenvertrouwen in de eurozone opveerde. En ook de zogeheten Philly Fed deed het erg goed, met een stijging van 17,0 naar 36,7. Economen hadden juist een daling tot 8,0 voorspeld.

De euro/dollar was 1,0792 waard. De olieprijzen koersten 1,2 procent hoger. Vorige week groeiden de voorraden ruwe olie met 0,4 miljoen vaten tot 442,9 miljoen vaten, zo bleek vanmiddag. Analisten geraadpleegd door The Wall Street Journal voorzagen gemiddeld dat de olievoorraden zouden zijn gestegen met 3,4 miljoen vaten. 

Stijgers en dalers

NN Group was donderdag koploper in de AEX. De activistische belegger Paul Singer van Elliott meldde een eerste belang van 3,04 procent. NN werd 1,9 procent duurder.

ING won 0,3 procent. Woensdag stond het aandeel nog onder druk, na het uitstellen van de uitgifte van een zogeheten coco. Nabeurs kwam de melding dat CEO Ralph Hamers vertrekt om topman te worden bij UBS. Analisten reageerden teleurgesteld en vinden dat Hamers goed werk heeft verricht. 

Galapagos, dat vanavond nog met cijfers komt, daalde met 1,9 procent, na een verkoopadvies van RBC.

De grootste daler was IMCD met een min van 2,5 procent. Unilever daalde met 1,5 procent, maar dat aandeel noteerde ex-dividend.

In de AMX steeg Fugro 7,5 procent. Woensdag leverde de bodemonderzoeker nog flink in, na jaarcijfers en hints op een emissie. Die aandelenuitgifte kwam er ook. Er werd vannacht bijna 82 miljoen euro opgehaald met 8,35 miljoen aandelen van 9,80 euro per stuk. Dit neemt onzekerheid weg, aldus KBC Securities.

Corbion werd 7,0 procent duurder en BAM sloot 3,3 procent hoger. Besi won 1,3 procent. Kepler Cheuvreux was goed te spreken over de cijfers van Besi. De analist zag in de cijfers en de outlook ook een teken dat de markt begint te herstellen. Corbion kreeg een stevige koersdoelverhoging van Kepler.

De grootste daler was Air France-KLM. De resultaten van de luchtvaartmaatschappij trekken aan, maar, zo waarschuwde ING, het coronavirus domineert op korte termijn. Het aandeel daalde 3,5 procent.

In de AScX ging Heijmans aan de leiding met een winst van 7,5 procent. Solide resultaten, oordeelde ING, dat goed te spreken was dat de bouwer weer dividend uitkeert.

Alfen steeg 0,3 procent. Grootaandeelhouder Infestos heeft zijn belang grosso modo gehalveerd. Infestos heeft nu nog een belang van krap 19 procent in Alfen.

De cijfers van Van Lanschot Kempen leverden een koerswinst op van 1,5 procent. ING wees op de sterke rentebaten en fees. Per saldo noemde ING het jaarrapport neutraal.

ICT Group daalde 1,2 procent. 

Lokaal daalde Esperite nog eens 12,1 procent, nadat het centenfonds woensdag al implodeerde. De cijfers van Curetis werden beloond met een koerswinst van 1,4 procent. De omzet steeg ook met 64 procent en de orders verdrievoudigden.

Tussenstand Wall Street 

Op Wall Street stonden de aandelenindices rond sluitingstijd in Europa op verliezen van 0,9 tot 1,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.