(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft maandag zijn aanvankelijke winst grotendeels ingeleverd, nadat in de Verenigde Staten de technologiebeurs Nasdaq terrein verloor.

De AEX-index eindigde 0,2 procent hoger op 520,62 punten nadat in het laatste handelsuur ruim 3 punten werden ingeleverd. De Midkap-index won 0,4 procent en de Smallcaps konden 0,6 procent bijschrijven.

De positieve stemming eerder op dag hing samen met de oplossing voor twee kleine Italiaanse banken, die insolvent werden verklaard, maar tegelijk met miljarden staatssteun konden worden overgenomen door de grotere Italiaanse bank Intesa Sanpaolo, zonder dat spaarders en gewone obligatiehouders daaraan hoeven mee te betalen.

“De Italiaanse bankenkwestie hing wel als een molensteen om de nek van de markt”, zei Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management. “Voorlopig lijkt de markt met deze oplossing genoegen mee te nemen, al vraag ik me wel af of dit een tweede keer opnieuw zal worden geaccepteerd. Het is wel een erg vreemde oplossing, in vergelijking met wat de Europese regels hierover voor ogen hadden.”

De nieuwe Europese ‘bailin’-regels die voorschrijven dat geldschieters tot op zekere hoogte meebetalen aan een bankenredding, werden in deze oplossing genegeerd.

De beurs stond eerder op de dag op een hele ruime winst, maar die vreugde bleek van korte duur, zei de vermogensbeheerder.

Uiteindelijk bleef er een teleurstellend kleine winst over voor de AEX, na een zwakke opening voor de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. “Ik verwacht dat later op de dag nog duidelijk zal worden wat daarvan de oorzaak is, maar het is duidelijk dat daar de pijn zit”, aldus Montfrooij.

Een tijdelijk hogere olieprijs droeg bij aan het optimisme maar bij het sluiten van de markt bewoog deze weer volatiel. Rond het Europese slot noteerde de prijs voor de augustus-future West Texas Intermediate 0,1 procent hoger op 43,07 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,1 procent daalde naar 45,48 dollar.

Ook waren er wat tegenvallende economische cijfers in de Verenigde Staten, waarvan de orders voor duurzame goederen de belangrijkste was. In mei daalden de orders met 1,1 procent, waar een afname van 0,4 procent was ingecalculeerd. Verder toonde de Chicago Fed National Activity Index in mei een daling naar -0,26, van een positieve 0,57 in april.

Eerder op de dag was er beter nieuws uit Europa. De Duitse Ifo index, die het ondernemersvertrouwen meet in de grootste economie van de eurozone, steeg van 114,6 in mei naar 115,1 in juni en dat was boven verwachting want de markt voorzag een kleine daling. De index kwam bovendien op een historisch hoogtepunt uit en dit suggereert volgens economen van UniCredit dat een economische groei van meer dan 2 procent in Duitsland dit jaar binnen bereik is.

Montfrooij maakt zich geen grote zorgen over de AEX-index, zo lang die boven 415 punten weet te blijven. Het is wachten op de tweedekwartaalcijfers die voor bevestiging moeten zorgen, maar het economische beeld voor Europa is positief, meende de vermogensbeheerder.

De euro/dollar noteerde rond de slotbel in Europa op 1,1205. Vanochtend verhandelde het muntpaar op 1,1183. Het Britse pond steeg zo’n 0,1 procent ten opzichte van de euro en de dollar nadat bekend werd dat de Conservatieve partij van premier Theresa May overeenstemming heeft bereikt met de Democratic Unionist Party (DUP) om een minderheidsregering te vormen. Volgens marktanalist Lukman Otunuga van FXTM blijven beleggers evenwel nerveus vanwege alle onzekerheid rondom de Brexit.

Stijgers en dalers

In de AEX eindigden 15 van de 25 fondsen in het groen. Oliedienstverlener SBM Offshore was met een plus van bijna 2 procent de grootste stijger. Dit was volgens Montfrooij niet te relateren aan de inmiddels weer lagere olieprijs.

Andere oliegerelateerde fondsen eindigden in het rood, zoals Royal Dutch Shell en Vopak, beide met een klein verlies van 0,1 procent. 

Altice sloot slechts 0,1 procent hoger, nadat bekend werd dat de kabelaar verkennende gesprekken voert met het Portugese Promotora de Informaciones over een overname van diens belang in Media Capital SGPS, voor naar schatting 350 miljoen euro.  

Dalers in de hoofdindex waren Galapagos en Gemalto met minnen van 1,6 procent.

In de Midkap was Air France-KLM met een plus van bijna 5 procent de grootste stijger. Hier zou het nieuws over volle vliegvelden deze zomer helpen, evenals de lagere olieprijs, dacht Montfrooij.

Fugro steeg 1,3 procent na een opdracht van 90 miljoen euro voor Seabed Geosolutions, een joint venture waarin Fugro een 60 procent belang houdt, in Brazilië. 

De houder van financieringspreferente aandelen Corbion heeft besloten om deze per 26 juni 2017 te converteren naar gewone aandelen. Dit maakte het biochemiebedrijf maandag voorbeurs bekend. Het aandeel Corbion daalde 0,9 procent.

Arcadis was de hekkesluiter in de AEX, met een verlies van 2,6 procent na de fors koerswinst in de vorige week in reactie op een positief analistenrapport met koersdoelverhoging.

Onder de kleinere fondsen eindigden ForFarmers en BinckBank beide 5 procent hoger en was Kiadis Pharma de grootste verliezer met een min van 5 procent.

Bij de lokale fondsen was er de nodige beweging onder RoodMicrotec, FNG, VEON en Pharming, die forse winsten noteerden, en de beweeglijke ‘pennystocks’ Phelix, Lavide en VNC, die ettelijke procenten inleverden.

Telegraaf Media Groep eindigde vlak. Mediahuis wil de acquisitie in 2019 uit de rode cijfers hebben, zei CEO Gert Ysebaert zaterdag in een interview met de Belgische krant De Tijd.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa noteerde Wall Street verdeeld. De S&P 500 index steeg 0,1 procent, maar de Nasdaq leverde 0,4 procent in. De Dow Jones index won 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.