Dividendaandelen betalen de aandeelhouder

Er zijn nog heel wat beleggers onder ons die dividendaandelen met name ‘saaie’ aandelen vinden. Onder de meesten heerst immers het beeld dat dergelijke aandelen alleen aan de portefeuille worden toegevoegd in verband met de winstuitkeringen. Dat beeld is in het meest van de gevallen echter niet juist.

James Norman, van QS Investors, laat weten dat beleggers vaak een fout beeld hebben van dividendaandelen. Wat weinig mensen namelijk weten is dat de meeste Amerikaanse dividendaandelen de afgelopen maanden de S&P 500 index hebben verslaan.

Dividendaandelen verslaan de S&P 500 index

dividendaandelen-etf

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is een bekend dividend-ETF afgezet tegenover de S&P 500 index. Op deze grafiek is goed te zien dat deze dividend-ETF het sinds het begin van 2016 al beter weet te doen dan de S&P 500 index.

Daarnaast valt ook op dat dividendaandelen zich in slechtere tijden beter stand weten te houden dan het gemiddelde aandeel binnen de S&P 500 index. Volgens Norman kunnen dividendaandelen ook goed gebruikt worden om de portefeuille te beschermen. In dat geval gaat met name de voorkeur uit naar beursgenoteerde bedrijven die al gedurende een langere periode dividend uitkeren. Deze bedrijven hebben immers bewezen dat de beleggers ook in slechte tijden kunnen vertrouwen op een winstuitkering.