winnaar

De aandelenmarkten weten het al jaren goed te doen. Ook dit jaar zijn de indices goed uit de startblokken gekomen. Zo staat de Dow Jones index bijvoorbeeld ruim 25% hoger dan de slotstand van 2016. De huidige rally heeft alles te maken met het optimisme dat er in de markt is gekomen sinds het moment dat Trump president is van de VS.

dow jones - 1

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van MarketWatch, zijn de jaarlijkse prestaties van de Dow Jones index in beeld gebracht. De beste prestatie sinds het begin van deze stierenmarkt werd neergezet in het jaar 2010. In dat jaar wist de Dow Jones index met meer dan 50% in waarde te stijgen.

Sinds het begin van 2009 is de Dow Jones index al met meer dan 200% in waarde gestegen. Ten opzichte van bijvoorbeeld olie en goud, is dat een waanzinnige prestatie. De olieprijs wist immers in diezelfde periode met ruim 17% te stijgen en de goudprijs moest het met een prijsstijging van 30% doen.

Deze Dow Jones aandelen hebben een fantastische prestatie geleverd

dow jones - 2

Op de tweede staafgrafiek, wederom afkomstig van MarketWatch, zijn de best presterende aandelen binnen de Dow Jones index afgebeeld (sinds 2009). Opvallend daarbij is dat het aandeel Home Depot de beste prestatie heeft neergezet met een stijging van meer dan 600%.

Dit is opvallend omdat het bedrijf een keten betreft van bouwmarketen. En deze markt heeft heel wat klappen moeten incasseren.

In het illustere rijtje komen we ook aandelen als Walt Disney, Microsoft en Coca-Cola tegen. Met name de ‘grote jongens’ hebben de afgelopen jaren een geweldige prestatie neergezet.