Warren Buffett is niet alleen een van de beste beleggers op onze planeet, het is ook een man met veel humor en kleurrijke commentaar. Dat is de reden waarom Buffett meer in de spotlight staat dan bijvoorbeeld zijn voormalige rechterhand Charlie Munger.

Er zijn er die beweren dat Buffett alles doet en zegt in zijn eigen voordeel, maar zijn inzichten en quotes bevatten waardevolle informatie voor iedereen die bezig is met beleggen. Hij legt op een simpele manier uit hoe geld werkt. Dit zijn 7 van zijn meest bekende quotes:

# 1. Verlies nooit geld Regel nummer 1 wanneer Buffett investeert is “verlies nooit geld”. Regel nummer 2 is “vergeet nooit regel nummer 1”. Buffett wil hier mee zeggen dat het beter is om conservatief te beleggen. Het is veel moeilijker om verliezen goed te maken tot het niveau dat u break even staat, laat staan om winst te maken. Wanneer een aandeel 50% in waarde daalt, moet het al 100% in waarde stijgen om terug hetzelfde niveau te bereiken.

# 2. Krijg veel waarde voor een lage prijs De prijs is wat u betaalt, de waarde is wat u krijgt. De kans is veel groter dat u geld verliest wanneer de prijs die u betaalt niet overeen komt met de waarde die u krijgt. Buffett koopt het liefst activa wanneer de waarde laag genoeg is zodat het neerwaarts potentieel beperkt blijft.

# 3. Vermijd schulden Warren Buffett bouwde zijn fortuin door intrest voor hem te laten werken in plaats dat hij moest werken om rente op schulden te betalen. Volgens Buffett heeft u geen schulden nodig in de wereld. Wanneer u slim genoeg bent, kunt u ook veel geld verdienen zonder schulden te maken.

# 4. Zorg voor cash geld Cash voor een aandelenportefeuille is wat zuurstof is voor de mens. Met Berkshire Hathaway houdt Buffett minstens $20 miljard in cash als reserve. Deze buffer loodste Berkshire Hathaway zonder problemen door de financiële crisis. En het zorgde ervoor dat het goedkoop kon kopen terwijl anderen verplicht waren om te verkopen.

# 5. Investeer in uzelf Investeer zoveel mogelijk in uzelf. Uzelf is het meest belangrijke en waardevolste activa dat er bestaat. U moet alles doen om uw eigen talenten te ontwikkelen. Dit betaalt zichzelf in tienvoud terug op termijn. En niemand kan dit belasten of stelen.

# 6. Leer over geld Risico ontstaat wanneer u niet weet wat u doet. Door meer te lezen over personal finance, de aandelenmarkt, geld,… hoe beter u de risico’s kunt minimaliseren. Kennis bouwt zich op zoals samengestelde intrest, hoe meer u leert, hoe meer u weet.

# 7. Vertrouw op een lage kosten indexfonds Wanneer u over een periode van 10 jaar geleidelijk aan 90% van uw vermogen investeert in een indexfonds met lage kosten en 10% in korte termijn obligaties van de overheid, zal uw rendement hoger liggen dan 90% van de andere beleggers.