Na Powell en de Chinese inflatie.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, mede getrokken door betaalbedrijf Adyen, financiële en halfgeleiderbedrijven.

De AEX sloot 1,0 procent hoger op 939,62 punten, minder dan een punt onder zijn hoogste slotstand ooit eerder dit jaar. 

Daarmee werd de weg omhoog weer gevonden, nadat de AEX dinsdag nog licht daalde nadat Fed-voorzitter Jerome Powell zich tegenover de Senaat op de vlakte hield over het tijdstip van een verwachte renteverlaging.

De ECB verlaagde de rente in juni al met 25 basispunten. Nomura voorspelt nog eens 125 basispunten aan verlagingen tot september 2025.  

Vandaag spreekt Powell opnieuw, nu voor het Huis van Afgevaardigden. Verder is de beursagenda mager gevuld. Beleggers kijken vooral uit naar donderdag en vrijdag, als er nieuwe inflatiecijfers uit Amerika komen en de Amerikaanse banken het cijferseizoen aftrappen.

Op Wall Street hebben de grote technologieaandelen de weg omhoog weer overtuigend ingeslagen, wat onder andere geldt voor de aandelen Tesla en Nvidia. Volgens Erik Mauritz van Trade Republic staat er ook in Nederland nog veel geld langs de zijlijn, dat de koersen verder kan opstuwen, ook al staan die in veel gevallen al op recordhoogtes.

In China was de inflatie in juni licht lager dan verwacht, bleek woensdag, met een prijsstijging van 0,2 procent, in plaats van 0,4 procent, terwijl de producentenprijzen bleven dalen, in juni met 0,8 procent.

Het Taiwanese TSMC meldde fors meer omzet dan een jaar geleden. In de eerste zes maanden van dit jaar steeg de omzet van TSMC zo met 28 procent op jaarbasis. TSMC is een belangrijke afnemer van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML.

In de namiddag bleken de Amerikaanse groothandelsvoorraden te zijn gestegen in mei, zoals was verwacht.

De olieprijs herstelde wat na drie dagen van dalingen, nadat bleek dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie en brandstof vorige week met een paar miljoen vaten meer dan verwacht afnamen. De prijs van een vat Brent olie steeg 0,2 procent naar 84,42 dollar.

De euro/dollar steeg licht naar 1,0825.

Stijgers en dalers

In de AEX sloot ABN AMRO 3,3 procent hoger, gevolgd door betaalreus Adyen die 2,5 procent meer waard werd, na voorafgaande dalingen.

Ook verzekeraars NN Group en Aegon, halfgeleidernamen BESI en ASML en Randstad en Ahold stegen meer zo’n anderhalf tot twee procent.

UMG was de sterkste daler met 1,7 procent.

Akzo Nobel lag onder vuur, na berichten in dagblad NRC dat de omzet van het verfbedrijf in Rusland vorig jaar met 8 procent groeide en er een aardige winst van 37 miljoen euro werd geboekt, terwijl het bedrijf publiekelijk had verklaard “grotendeels” uit Rusland te zijn vertrokken vanwege de oorlog in Oekraïne. Het aandeel daalde 0,1 procent.

REXL is sectorfavoriet bij UBS, bleek woensdag. Het aandeel steeg 0,3 procent.

Shell investeert in Abu Dhabi, voor 10 procent in een LNG-project. Het aandeel steeg 0,2 procent.

In de AMX ging Basic-Fit aan kop met een winst van 4,0 procent, gevolgd door Vopak met 2,7 procent. Fugro verloor 1,3 procent.

Bij de smallcaps sloot Ebusco ruim 5 procent hoger, gevolgd door Theon en CM.com.

Beursgoeroe Geert Schaaij van Beursgenoten liet zich vanochtend positief uit over TomTom en het aandeel steeg 1,0 procent.

Bij de lokale fondsen won Lavide ruim 5 procent. Lavide heeft het onboarding-proces met GCP-auditors succesvol afgerond en zegt daarmee zekerheid te hebben dat “de jaarcijfers van 2024 door een OOB-accountant beoordeeld zullen gaan worden”.

Onward Medical kondigde dinsdagavond een publicatie aan. Het aandeel sloot 7,0 procent hoger.

Tussenstanden Wall Street

De S&P500 stond rond sluitingstijd in Amsterdam 0,4 procent hoger

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.