(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Advanced Metallurgical Group (AMG) was woensdagochtend één van de sterkste stijgers op het Damrak, nadat het bedrijf bevestigde dat het een tweede fabriek voor lithiumconcentraat of spodumene gaat bouwen op zijn mijnlocatie in Brazilië.

De raad van commissarissen ging akkoord met het plan, meldde AMG dinsdag. Daarmee wil het bedrijf de goedkoopste producent ter wereld worden van dit hittebestendige metaal, dat kan worden gebruikt in batterijen voor de opslag van hernieuwbare energie, in elektrische auto’s en smartphones.

Analist Stijn Demeester van ING noemt de verdubbeling van de productiecapaciteit vanaf 2020 positief, maar niet verrassend. De investering van 110 miljoen dollar is iets hoger dan de 100 miljoen dollar waar het bedrijf eerder op hintte. Dit zou kunnen komen omdat samen met de lithiumproductie ook de tantalumproductie moet worden opgevoerd, denkt de analist.

Een volgende mogelijke aanjager voor het aandeel is goedkeuring van de investering in lithiumcarbonaat in de eerste helft van 2018. Demeester vermoedt dat AMG daarvoor nu al extra financiering heeft aangetrokken.

De lithium-activiteiten kunnen in totaal 200 miljoen dollar aan het bedrijfsresultaat van AMG toevoegen, op basis van behoudende prijsaannames, stelde Demeester, die onlangs al zijn koersdoel verhoogde vanwege deze potentiële winstmotor.

Het aandeel AMG is dit jaar 166 procent gestegen. Veel institutionele beleggers verkleinden de afgelopen maanden hun belang na de koersspurt van dit jaar, bleek uit AFM-meldingen.

AMG ging in 2007 naar de beurs in Amsterdam voor 24 euro en zag de koers daarna snel stijgen tot een top van 65 euro, maar het aandeel handelde na de crisis van 2008 jarenlang op niveaus onder 10 euro. Sinds begin vorig jaar zit het aandeel weer sterk in de lift.

AMG won woensdag 3,3 procent tot 39,26 euro, na een top op 40,15 euro eerder woensdag. ING heeft een koopadvies en koersdoel van 49,00 euro voor het aandeel.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties