(ABM FN-Dow Jones) Philips heeft in het vierde kwartaal een hoger aangepast bedrijfsresultaat gehaald op een vrijwel vlakke omzet. Dit bleek uit een door het bedrijf samengestelde analistenconsensus voor de resultaten die het technologebedrijf op dinsdag 24 januari voorbeurs bekendmaakt.

De analisten rekenen voor het vierde kwartaal op een aangepast bedrijfsresultaat (EBITA) van 1.039 miljoen euro. In het vierde kwartaal van 2015 was dit nog 842 miljoen euro. De nettowinst steeg in het afgelopen kwartaal volgens de consensus van 39 miljoen negatief naar 517 miljoen euro. Het verlies in 2015 was onder meer een gevolg van eenmalige posten, zoals pensioengerelateerde kosten, hogere financieringskosten en belastingen.

De omzet bleef volgens de analisten afgelopen kwartaal vrijwel stabiel op 7.323 miljoen euro, ten opzichte van 7.095 miljoen euro een jaar terug. Voor heel 2016 wordt een aangepaste EBITA van 2.606 miljoen euro en een omzet van 24.599 miljoen euro verwacht. Voor heel het jaar kan de nettowinst uitkomen op 1.339 miljoen euro. 

“Het momentum voor de winstgevendheid en autonome omzetgroei blijft verbeteren, vanwege agressieve kostenbesparende maatregelen en een grotere bijdrage van de fabriek in het Amerikaanse Cleveland”, aldus analisten van Deutsche Bank in een vooruitblik. 

De marktvorsers kijken verder uit naar de outlook voor het lopende jaar, dat Philips naar verwachting zal afgeven. Deutsche Bank verwacht dat Philips voor 2017 zal mikken op een bescheiden autonome omzetgroei en een verdere verbetering van de marges, waarbij er evenwel een mate van volatiliteit in de orderinstroom merkbaar zal zijn. De analisten verwachten dat het aantal orders van Philips in het vierde kwartaal van 2016 met 5 procent is afgenomen op jaarbasis, maar merkten wel de moeilijke vergelijkingsbasis op. In dezelfde periode in 2015 realiseerde Philips nog een ordergroei van 15 procent. 

Ook zullen mogelijk de plannen die Donald Trump heeft met betrekking tot Obamacare veranderen, hetgeen invloed zal hebben op Philips, zo verwacht Deutsche Bank, dat een koopadvies heeft op Philips. 

Het is de derde keer dat Philips resultaten bekendmaakt nadat dochterbedrijf Philips Lighting werd afgesplitst en eind mei 2016 een beursnotering kreeg op de Amsterdamse beurs.

Op een een groen Damrak noteerde het aandeel Philips 1,0 procent lager op 28,01 euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.