ABN AMRO heeft in het tweede kwartaal beter dan verwacht gepresteerd. Dit schreef analist Marcell Houben van NIBC woensdag. 

De onderliggende winst was meevallend, vooral dankzij hogere inkomsten bij de private bank en zakenbank en aanhoudend lage voorzieningen voor slechte leningen, zo stelde Houben.

Ook verraste de bank met een hogere rentemarge van 152 basispunten, wat volgens de analist opmerkelijk was in het huidige lage renteklimaat.

Houben voorziet echter in de nabije toekomst druk op rentemarge, als de positieve impact van het oversluiten van hypotheken op de marges wegebt. Ook verwacht de analist druk op de kredietvoorzieningen, die naar verwachting weer zullen opveren tot een gemiddeld niveau. 

ABN AMRO profiteerde in het tweede kwartaal opnieuw van een forse vrijval van eerder genomen voorzieningen voor slechte leningen van 49 miljoen euro.

De nieuwe kostenbesparingen van 200 miljoen euro zijn volgens Houben ook positief nieuws. 

Het rendement op eigen vermogen was 9 procent, inclusief de voorziening voor MKB-derivaten. Zonder die voorziening was het rendement met 15,1 procent sterker dan verwacht, zei Houben. 

De ongewogen buffer of leverage ratio van 3,7 procent blijft wel achter bij de doelstelling van 4 procent die de Nederlandse regering heeft gesteld voor grote banken.

De analist van NIBC handhaafde het Neutraal advies, omdat de winstverwachtingen van analisten naar mening van Houben gemiddeld te hoog zijn, hoewel het dividend, de kernkapitaalbuffer en het rendement op eigen vermogen sterke punten zijn van de bank. Het koersdoel is 17,00 euro. 

ABN AMRO noteerde woensdagochtend 5,4 procent hoger op 18,01 euro op een rood Damrak. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.