(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft zijn prognoses voor de euro-dollarkoers bijgesteld, op basis van de verwachting dat de Europese Centrale Bank vanaf 2018 zijn obligatie-inkopen gaat terugschroeven. 

Econoom Nico Klene verwacht dat de dollar in het vierde kwartaal van dit jaar gelijke hoogte met de euro bereikt, de zogeheten pariteit, omdat de Fed dit jaar de rente zal verhogen, terwijl de ECB juist monetair blijft verruimen door obligaties te blijven opkopen.

Vanaf het eerste kwartaal van 2018 ziet de econoom de euro weer sterker worden, omdat beleggers vooruitlopen op een afbouw van de obligatie-inkopen door de ECB in 2018, ook wel bekend als ’tapering’.

De recente stijging van de energieprijzen, die de inflatiecijfers omhoog jaagt, zal de ECB niet aangrijpen om eerder dan verwacht de geldkraan dicht te draaien, stelde Klene. De onderliggende kerninflatie stijgt niet wezenlijk en gaat dat volgens ABN AMRO op korte termijn ook niet doen. 

Het algemene inflatiecijfer komt dit jaar uit op 1,2 procent in de eurozone, verwacht ABN AMRO, en stijgt naar verwachting tot 1,6 procent in 2018. 

De eenmaands- en driemaands euriborrentes blijven nog gedurende heel 2018 negatief, maar de rente op tienjarig staatspapier zal in de loop van 2017 stijgen, van 0,5 procent nu tot 1,05 procent in het vierde kwartaal, omdat de markten er rekening mee gaan houden dat de ECB de obligatie-inkopen in 2018 gaat terugschroeven.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.