Maar kas puilt uit.

(ABM FN-Dow Jones) Aegon zal donderdag naar verwachting bekendmaken dat de verzekeraar  in het derde kwartaal operationeel minder kapitaal toevoegde dan een jaar eerder, toen er verschillende eenmalige meevallers waren. Dat blijkt uit een consensusverwachting van analisten.

Operationeel werd er 277 miljoen euro aan kapitaal verdiend, verwachten analisten gemiddeld. Een jaar eerder was dit 327 miljoen euro, toen mede dankzij 55 miljoen euro aan eenmalige meevallers. Analisten van Berenberg zijn wat positiever omdat ze denken dat het resultaat als gevolg van mortaliteit in de VS beter uitvalt.

In het eerste halfjaar van dit jaar genereerde Aegon 620 miljoen euro kapitaal, dus zou het derde kwartaal iets onder het gemiddelde uitkomen.

De vrije kasstroom in het derde kwartaal wordt door de consensus geschat op 73 miljoen euro.

Aegon zit erg ruim bij kas sinds de afronding van de overname van Aegon Nederland door ASR Nederland. Dat bracht 2,2 miljard euro in het laatje, naast een aandelenbelang van 29,99 procent in ASR.

Dit betekent dat Aegon bij het sluiten van de boeken over het derde kwartaal 2,81 miljard euro in kas had. Aegon is inmiddels druk bezig om aandelen in te kopen om deze berg contanten weg te werken. Dit zou de winst per aandeel vergroten. 

Na afronding van het inkoopprogramma ter waarde van 1,5 miljard euro, ergens in 2024, houdt Aegon nog enkele honderden miljoen euro’s over om meer eigen aandelen in te kopen, afgezien nog van het reguliere dividend dat jaarlijks wordt uitgekeerd.

Eind 2024 zou de kaspositie weer terug moeten zijn op 1,2 miljard euro, becijferde Berenberg.

Aegon heeft geen directe last van de dreigende schikking in de Woekerpolis-zaak, die ASR Nederland en NN Group boven het hoofd hangt. Hooguit zou het dividendbeleid van ASR in gevaar kunnen komen, waardoor het aandelenbelang van Aegon schade lijdt. Berenberg denkt echter niet dat het  zo ver zal komen.

De analisten voorzien een vrijwel ongewijzigde solvabiliteit van de Amerikaanse tak Transamerica, op 426 procent volgens de Amerikaanse methodiek, en van de Britse tak op 167 procent onder de Europese Solvency-II-regels.

Nu Aegon geen noemenswaardige verzekeringstak in Nederland meer heeft, kan het niet meer in ons land gevestigd blijven voor de Nederlandse toezichthouder DNB, onder de regels van Solvency II. Daarom wijkt Aegon nu, via een omweggetje door Luxemburg, uit naar Bermuda, waar ook veel andere verzekeraars zitten. Dit betekent dat de regels voor aandeelhouders ook gaan wijzigen. Wel blijft Aegon belastingplichtig in Nederland.

Aegon presenteert de resultaten donderdag voorbeurs. Het aandeel stond dinsdag 0,7 procent hoger op 4,83 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.