(ABM FN-Dow Jones) ASML zal in het vierde kwartaal van 2017 vermoedelijk aan de eigen verwachtingen hebben voldaan. Dit is de geldende opinie onder analisten.

Voor het afgelopen kwartaal rekent ASML op een omzet van ongeveer 2,1 miljard euro met een brutomarge van circa 44 procent. Daarmee zou de netto-omzet dit jaar minstens 25 procent hoger liggen dan in 2016.

In het derde kwartaal van 2017 behaalde ASML nog een omzet van 2,45 miljard euro, waar de toeleverancier vooraf zelf zei te rekenen op 2,2 miljard euro.

De brutomarge lag op 42,9 procent, tegen een verwachting van 43 procent en 45 procent in het tweede kwartaal.

Aangezien analisten eigenlijk geen verrassingen verwachten voor het vierde kwartaal, zijn zij vooral gespitst op de outlook van ASML voor het lopende kwartaal. “We verwachten dat de onderneming van een sterke start van het jaar zal spreken”, aldus analisten van UBS.

Analisten rekenen gemiddeld op een omzet van 2.517 miljoen euro voor het eerste kwartaal. UBS is positiever gestemd en mikt op een omzet van 2.729 miljoen euro.

EUV

ASML wil uiterlijk in 2020 een omzet van 10 miljard euro realiseren, of 11 miljard euro gerekend inclusief de overname van HMI. Belangrijk om deze doelstelling wel degelijk te halen, is het succes van de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet.

Kepler Cheuvreux verwacht dat ASML bij de beleggersdag later dit jaar de omzetdoelstelling voor 2020 zal verhogen.

Aandeleninkoop

CFO Wolfgang Nickl van ASML opperde medio november tijdens een conferentie van Morgan Stanley in Barcelona plannen voor een nieuw aandeleninkoopprogramma.

“Ik ben er vrij zeker van dat het neerkomt op januari, omdat ons huidige inkoopprogramma loopt tot het einde van dit jaar, dus dat betekent dat we een nieuw programma moeten aankondigen”, zo zei Nickl, die daarbij sprak van een “significant” programma.  

Bij de laatste melding van ASML eind 2017 had de onderneming voor 0,9 miljard euro aan eigen aandelen ingekocht. Het inkooppogramma was evenwel 1,5 miljard euro groot, zo liet ASML in januari 2016 weten.

Analisten zijn ook benieuwd naar wie Nickl zal opvolgen als CFO. Hij vertrekt in april naar Bayer.

ASML opent woensdag voorbeurs de boeken. Het aandeel werd dinsdagmiddag 1,2 procent hoger verhandeld op 153,55 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.