Arcadis heeft in de eerste drie maanden een lagere omzet behaald, terwijl het aangepaste operationele resultaat vlak tot licht lager zal uitkomen ten opzichte van een jaar terug. Dit verwachten analisten geraadpleegd door ABM Financial News.

Het internationale advies- en ingenieursbureau heeft een lastige periode achter de rug. Het vertrouwen van beleggers liep een deuk op als gevolg van winstwaarschuwingen, maar ook door de mogelijke betrokkenheid bij een Braziliaans fraude onderzoek naar vermeende onregelmatigheden bij bouwbedrijven. Dit resulteerde in een stevige koersdaling.

Arcadis maakte in december bekend mee te werken aan het onderzoek van de autoriteiten in Brazilië. De onderneming is een intern onderzoek begonnen en gaf eerder aan de resultaten hiervan in het tweede kwartaal te verwachten.

De winstwaarschuwingen van het concern waren grotendeels het gevolg van verslechterende markten in de Verenigde Staten en in de opkomende economieën. Analisten zijn daarom met name benieuwd naar de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Arcadis had het hier moeilijk, onder meer door grote concurrentie in de milieumarkten. De onderneming heeft maatregelen genomen in deze regio en heeft bovendien een nieuw product gelanceerd, waarvan het de vraag is of het aanslaat.

Van de opkomende economieën viel vooral Brazilië tegen, waar momenteel een recessie gaande is. Maar de analisten zien ook graag meer informatie over de voortgang in China en het Midden-Oosten. KBC Securities denkt dat de marktomstandigheden in zowel de Verenigde Staten alsde omstandigheden in de groeilanden voorlopig uitdagend blijven, wat tot enige margedruk kan leiden. Volgens de analist is het de vraag of de maatregelen van Arcadis vorig jaar voldoende zijn geweest om de marges te beschermen.

Rabobank wees ook op het orderboek van de onderneming. De analist verwacht hier dat de orders in het eerste kwartaal met 5 procent zijn gedaald ten opzichte van het voorgaande kwartaal toen er sprake was van een afname met 7 procent.

Wat betreft de omzet rekent ABN AMRO op een daling tot 617 miljoen euro en KBC Securities voorziet een afname tot 602 miljoen euro. In dezelfde periode van 2015 kwamen de inkomsten nog uit op 655 miljoen euro. Voor het operationele bedrijfsresultaat (EBITA) gaat KBC uit van een lichte daling van 59,4 miljoen euro naar 57,0 miljoen euro. ABN AMRO voorziet een ongewijzigd niveau. 

Op een groen Damrak daalde het aandeel Arcadis met 0,5 procent tot 16,72 euro.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.