(ABM FN-Dow Jones) ASML heeft volgens analisten geraadpleegd door ABM Financial News in het tweede kwartaal een flink hogere omzet behaald, maar een lagere brutomarge. De chipmachinefabrikant publiceert woensdag voorbeurs de cijfers over de afgelopen drie maanden.

Bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers gaf ASML al aan dat de omzet over het tweede kwartaal waarschijnlijk 2,5 miljard tot 2,6 miljard euro zal bedragen. Over het tweede kwartaal van 2017 was de omzet nog 2,1 miljard euro.

De brutomarge zal naar verwachting uitkomen op 43 procent, tegenover 45 procent vorig jaar. Dit houdt verband met een lagere marge op de nieuwe EUV-machines.

De cijfers zijn geheel in lijn met de outlook van ASML zelf. Volgens analist Marcel Achterberg van Degroof Petercam geeft ASML vrijwel altijd een nauwkeurige prognose voor het volgende kwartaal af. “Ze zijn daar vrij specifiek in. Belangrijker dan de cijfers is de outlook voor het komende kwartaal.”

Analist Jos Versteeg van IngsingerGilissen vindt de cijfers woensdagmorgen ‘ondergeschikt’. “Interessanter is hoe ze de markt typeren. Hoe staat het met de overcapaciteit, en dan met name op het gebied van geheugenchips”, aldus Versteeg. “Op het congres SEMICON West, dat vorige week plaatsvond, werden de zorgen hierover al wat weggenomen. Woensdag gaat de aandacht ook uit naar de revolutionaire EUV-technologie. Die stelt chipfabrikanten in staat op grote schaal kleinere, maar krachtigere chips te maken. Hopelijk komt hierover morgen positief nieuws naar buiten.”

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management verwacht dat de cijfers “wederom” zullen verrassen. “Eerder positief dan negatief.”

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.