(ABM FN-Dow Jones) ASML zal de ontwikkeling van de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet kunnen versnellen met behulp van Zeiss. Dit stelde analist Dorian Terral van Bryan Garnier.

Voorbeurs maakte ASML bekend een belang van 24,9 procent te nemen in Carl Zeiss SMT, een dochter van partner Zeiss. Hiervoor betalen de Veldhovenaren 1 miljard euro.

Zeiss is een toeleverancier van ASML van lenzen en optische componenten, van essentieel belang voor de nieuwe techniek EUV. Daarnaast zal ASML in de komende zes jaar 760 miljoen euro bijdragen aan de R&D en investeringen van Zeiss. Vanwege het dividend dat ASML verwacht te krijgen uit de deelneming in Carl Zeiss SMT denkt de onderneming dat de overname zal bijdragen aan de aangepaste winst per aandeel.

Zeiss en ASML werken al meer dan dertig jaar samen. De nieuwe stap past volgens Bryan Garnier in het beleid van ASML om te investeren in zijn toeleveranciers, zoals eerder al Cymer werd overgenomen, om voortgang te kunnen blijven boeken met EUV.

Voor de deal had ASML volgens Terral nog een netto kaspositie van 1,92 miljard euro.

Bryan Garnier heeft een verkoopadvies op ASML met een koersdoel van 83,00 euro. Het aandeel verloor donderdag 0,5 procent op 93,31 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.