italie crisis Het risico van bail-in maakt het voor beleggers riskant om te investeren in een kapitaalverhoging van de grotere Italiaanse banken. Dit stelde Goldman Sachs dinsdag in een rapport. Volgens de analyse van de Amerikaanse zakenbank hebben Italiaanse banken 38 miljard euro nodig om hun probleemleningen af te waarderen tot de huidige marktwaarde – die wordt gesteld op 20 procent van de nominale waarde – en 21 miljard bij een prijs halverwege de huidige marktwaardering en de boekwaarde, die doorgaans rond 40 procent van de nominale waarde ligt.

Plannen voor een opschoning van de sector met 40 miljard euro aan kapitaal, die de ronde doen in de media, zouden dus voldoende moeten zijn. Een dergelijke kapitaalverhoging is mogelijk echter niet te realiseren met privaat geld, omdat de sterke winstverwatering niet kan worden gecompenseerd met een lagere aandelenkoers, die nu al zeer laag is.

Een andere mogelijke bron van kapitaal, een ‘bail-in’ van obligatiehouders en spaarders, is volgens de analisten Jean-Francois Neuez en Willis Palermo riskant, met veel kans op ongewenste neveneffecten, zoals marktonrust die overslaat naar de bancaire obligatiemarkten. De ‘bad bank’ die de Italiaanse regering probeerde op te zetten in 2014 en 2015 is er niet gekomen, omdat Europese mededingingsregels geen oplossing toestonden die aandeel- en obligatiehouders ontziet. Sinds begin dit jaar zijn de koersen van Italiaanse banken met 46 tot 77 procent gedaald, door onzekerheid over de mogelijke verliezen die moeten worden genomen op probleemleningen. Goldman Sachs denkt dat de sterkere Italiaanse banken kapitaal kunnen ophalen bij beleggers, mits zij een garantie krijgen conform de regelgeving voor zwakkere banken. Inzoomend op de grote Italiaanse bank UniCredit zien de analisten mogelijkheden voor een kapitaalversterking door uitgifte van aandelen, verkoop van onderdelen of inkrimping van de balans. Investeren in het aandeel is zeer risicovol, merken de analisten daarbij op. Als bail-in een realiteit zou worden voor één van de kleinere banken, dan zal het besmettingsrisico ook de aandeelhouders van Unicredit namelijk waarschijnlijk raken. Bij Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) is maar liefst 34 procent van de leningen ‘non-performing’, tegen 15 tot 16 procent voor Intesa en UniCredit.  De opschoning zou bij BMPS 5,4 miljard euro vergen, Voor Unicredit 9,6 miljard en voor Intesa 4,6 miljard euro, becijferden de marktvorsers. Na die veronderstelde kapitaalversterking zouden UniCredit en BMPS relatief laag gewaardeerd zijn, volgens de zakenbank. Goldman Sachs verhoogt daarom het advies voor UniCredit van Neutraal naar Kopen. Het koersdoel blijft 3,50 euro. Het advies voor Intesa en BMPS blijft Neutraal. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20 26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.