(ABM FN-Dow Jones) Bank of America Merrill Lynch heeft dinsdag advies voor ABN AMRO verlaagd van Neutraal naar Underperform, omdat de analist denkt dat het aandeel een premie geniet die misplaatst is, en verlaagde het koersdoel van 26,30 naar 25,00 euro.

Analist Tarik El Mejjad schroefde zijn winstraming voor de Nederlandse bank met 6 procent omlaag en zit daarmee nu 15 procent onder de analistenconsensus. 

Volgens BofA is de groei eruit bij ABN AMRO, hoewel de onzekerheid over kapitaaleisen naar de achtergrond verdwijnt en de economie verder aansterkt. De concurrentie om Nederlandse hypotheken, en het extra bufferkapitaal dat banken daarvoor moeten gaan aanhouden, gaat het rendement op eigen vermogen van ABN AMRO drukken tot een niveau dat de kosten van kapitaal niet meer overstijgt. Ook de markt voor zakelijke leningen waar ABN actief is, is relatief rijp. 

Het rendement op eigen vermogen van bijna 18 procent in 2017 is “optisch hoog”, maar gaat teruglopen tot 13 procent met de impact regelgeving en de kosten van extra digitalisering.

De verwachte kostenbesparingen zullen volgens El Mejjad niet genoeg zijn om de omzetdruk op te vangen van lagere marges en magere groei in Nederland. 

ABN AMRO zoekt groei buiten de landsgrenzen in Noordwest-Europa, maar dat vergt jarenlange investeringen met grote uitvoeringsrisico’s, waarschuwt de Amerikaanse zakenbank. Als het rendement daalt zal ABN AMRO mogelijk op zoek gaan naar een transformerende overname in het buitenland. De toekomstige kapitaalteruggave waar beleggers nu op hopen, komt dan op losse schroeven te staan, waarschuwde El Mejjad.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.