(ABM FN-Dow Jones) De verkiezing van Donald Trump tot nieuwe president van de Verenigde Staten zet opkomende economieën in een kwetsbare positie. Dit stelde econoom Alex Wolf van Standard Life Investments met een focus op de opkomende markten maandag in een rapport over de gevolgen van de uitverkiezing van Trump.

Sinds de verkiezingsuitslag is de rentecurve in de VS steiler geworden, de dollar aanzienlijk sterker en activa uit opkomende markten zijn in de uitverkoop gegaan. Als die dynamiek aanhoudt, kan dat een risico inhouden voor de opkomende markten, aldus de onderzoeker van Standard Life.

Trump dreigt met forse importheffingen voor Chinese goederen, het terugtrekken uit of heronderhandelen van het NAFTA handelsakkoord en het opzeggen van andere vrijhandelsverdragen. De tijdens de campagne geopperde maatregelen zouden volgens Wolf “een desastreus effect” hebben op de Amerikaanse economie als ze worden uitgevoerd.

Niets kan worden uitgesloten, maar Wolf houdt eerder rekening met pragmatische maatregelen. Het is volgens hem goed voorstelbaar dat er gerichte actie wordt ondernomen tegen sectoren die al onder druk staan. In het geval van China kan bijvoorbeeld gedacht worden aan staal, aluminium, chemie of intellectueel eigendom.

Protectionistisch beleid kan ook andere landen raken, waar de VS handelsverdragen mee gesloten hebben. Trump heeft het vrijhandelsverdrag met Zuid Korea een ’banenkiller’ genoemd. Het handelstekort van de VS ten opzichte van Zuid Korea, dat is opgelopen sinds het vrijhandelsverdrag van kracht is, plaatst dit land in een bijzonder kwetsbare positie, merkte Wolf op.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.