(ABM FN-Dow Jones) Het besluit van de Nederlandse Staat om een belang van 12,7 procent te nemen in Air France-KLM is verrassend, maar het bestuur van het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern zal vermoedelijk weinig onder de indruk zijn. Dit stelde ING woensdag in een analistenrapport.

De Staat wil het belang uitbouwen tot circa 14 procent, gelijk aan dat van de Franse Staat. Hiermee krijgt de Nederlandse overheid een plekje in het niet-uitvoerend bestuur en vergroot het zijn stemrecht over twee jaar tot 23 procent, volgens Quirijn Mulder.

Volgens ING kan de Staat met zijn belang de Nederlandse belangen beschermen, die mogelijk winstgevender zijn dan de Franse belangen wanneer je de winstgevendheid van KLM afzet tegen die van Air France. Het gehele concern behaalde in 2018 een EBIT-marge van 9,8 procent, waarvan 1,7 procent bij Air France en dus vier keer zoveel bij KLM.

Daar staat wel tegenover dat het besluitvormingsproces van Air France-KLM op holdingniveau mogelijk trager wordt, zeker gezien de afnemende invloed van de Franse Staat door de actie van Nederland.

Het advies van ING op Air France-KLM wordt gehandhaafd op Houden en het koersdoel op 8,00 euro.

Het aandeel Air France-KLM noteerde woensdag 13,6 procent lager op 11,05 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.