(ABM FN-Dow Jones) Beter Bed heeft vanochtend een teleurstellende boodschap afgegeven, na het redelijk geruststellende commentaar van het management bij de magerecijfers over het eerste kwartaal. Dit zei analist Robert-Jan Vos van ABN AMRO dinsdag tegen ABM Financial News.

Beter Bed waarschuwde voorbeurs voor de moeilijke marktomstandigheden die onderdeel Matratzen Concord kent in combinatie met de opschuiving van het bankenconvenant, het in onderpand geven van bezittingen aan de banken en het onderzoek naar de opties om Matratzen Concord geheel of gedeeltelijk te verkopen.

“Bij de cijfers over de eerste drie maanden ontstond zorg over de uitwerking van de nieuwe strategie voor MC. Het management gaf echter aan dat de echte test voor MC bij de halfjaarcijfers lag. Als je dan relatief kort nadien met dit persbericht naar buiten treedt, vind ik dat teleurstellend. We wisten dat de nieuwe strategie geen makkelijk uitvoering zou kennen, maar het lijkt er op dat het voor MC in elk geval niet werkt”, aldus Vos dinsdag.

De analist had voordat Beter Bed met het persbericht naar buiten kwam een negatieve intrinsieke waarde van 70 tot 100 miljoen euro voor MC in zijn ramingen staan. “Dat is met dit bericht niet minder geworden”, aldus Vos.

De marktvorsers rekende dinsdag voor dat de onderneming bij de halfjaarresultaten in elk geval geen operationeel resultaat (EBITDA) van 5 tot 6 miljoen euro kan laten zien, een omvang die verband houdt met het convenant van de banken met daarin de eis van een schuldratio die niet boven de 2,5 mag uitkomen. Beter Bed probeert nu een waiver met de banken overeen te komen.

Vos schat op grond van de resultaten uit 2018 in dat Beter Bed in de Benelux en Zweden een bedrijfsresultaat (EBIT) van 17 miljoen euro en een EBITDA van circa 24 miljoen heeft geboekt. “Met name de Benelux draait met een uitstekend Nederland erg goed. Als in die regio’s de resultaten goed zijn, dan lijkt er op dat de resultaten van MC tot nog toe wel heel erg mager zijn”, aldus de analist van ABN AMRO dinsdag.

Vos wees dinsdag ook op leasecontracten voor een zeer groot deel van de MC-vestigingen, die gewoon doorlopen, naast een eventueel risico op een sociaal plan.

Vos vond het verder opmerkelijk dat het bedrijf de markt alleen direct via een persbericht informeerde, maar geen toelichting gaf aan analisten.

ABN AMRO hanteert een koopadvies met een koersdoel van 9,00 euro, daterend van voor publicatie van het persbericht van Beter Bed dinsdag voorbeurs.

De koers van het aandeel Beter Bed noteerde rond lunchtijd op een rood Damrak 39,6 procent lager op 2,37 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.