(ABM FN-Dow Jones) De groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van dit jaar bevat met de opgelopen voorraden en netto-export een tweetal vertekende effecten. Dit stelde Rabobank in reactie op de eerste raming van het economische groeicijfer voor het eerste kwartaal vrijdag tegenover ABM Financial News.

“Als je het groeicijfer van 3,2 procent uit de eerste raming met in totaal 1,7 procentpunt corrigeert [voor de voorraden en export] en daar 0,4 procentpunt in verband met de [overheids]shutdown bij optelt, dan kom je op een groei van rond de twee procent”, rekende marktanalist Philip Marey van Rabobank voor.

Marey gaf vrijdag aan dat het groeicijfer van 3,2 procent niet alleen beter was dan verwacht, maar ook flink boven de donderdag door de Federal Reserve van Atlanta nog afgegeven raming van 2,7 procent lag.

Volgens Marey is het cijfer geen directe aanleiding voor de Federal Reserve om het rentebeleid tegen het licht te houden. “De monetair beleidsmakers zien de vertekening ook, en zullen het met hun oordeel houden bij een economie die goed is gepositioneerd”, aldus de marktanalist van Rabobank.

De euro noteerde vrijdag 0,2 procent hoger op 1,1156 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.