(ABM FN-Dow Jones) Aalberts zal in de tweede jaarhelft van 2020 minder last hebben gehad van de coronacrisis dan in de eerste zes maanden van het jaar. Dat is de verwachting van analisten van ING die vooruitblikken op de jaarcijfers van aanstaande woensdag.

ING rekent op een omzet voor heel 2020 van 2,62 miljard euro, wat op jaarbasis een krimp van circa 8 procent zou betekenen. In de tweede helft van het jaar zou de omzet zijn uitgekomen op 1,33 miljard euro, denken de analisten, wat een omzetkrimp van 5,5 procent impliceert. In de eerste zes maanden van 2020 daalden de opbrengsten nog met ruim 11 procent, bleek in juli uit de interimcijfers van Aalberts.

De analistenconsensus ligt op een omzet van 1,31 miljard euro voor laatste zes maanden van het afgelopen jaar.

“We zijn van mening dat de tweede ronde van lockdowns aan het eind van vorig jaar niet dezelfde negatieve impact heeft gehad op de activiteiten van Aalberts als de eerste lockdown in het tweede kwartaal van 2020”, aldus ING.

Volgens de analisten is het management in staat geweest om Aalberts “vrij snel en succesvol” aan de nieuwe economische realiteit aan te passen, en waren de klanten van het bedrijf, grote internationaal opererende ondernemingen, veel beter voorbereid op de nieuwe golf van lockdowns.

Volgens ING zal de verbetering van kwartaal op kwartaal sinds september, en na de lage niveaus in het tweede kwartaal van 2020, samen met de kostenefficiency van het bedrijf, hebben geleid tot een gezond herstel van de EBITA in de tweede jaarhelft.

Voor de tweede jaarhelft rekenen de analisten op een onderliggende EBITA van 136,5 miljoen euro, tegenover 126,7 miljoen euro in de eerste zes maanden.

Voor heel 2020 rekent ING op een onderliggende EBITA van 263,2 miljoen euro in 2020. In 2019 kwam de onderliggende EBITA nog uit op 362,6 miljoen euro.

De nettowinst zal volgens de analisten zijn geslonken van bijna 226 miljoen tot 91 miljoen euro, of 1,21 euro per aandeel.

Aanlisten van ABN AMRO Oddo denken ook dat het herstel bij Aalberts in de tweede jaarhelft van 2020 een vervolg heeft gekregen en mikken op een omzetkrimp van 4,4 procent. Verder zou de marge zijn verbeterd tot 11,5 procent, aldus ABN AMRO Oddo, tegenover 9,5 procent in de eerste zes maanden. ING is conservatiever en voorspelt een EBITA-marge van 10,3 procent in de tweede jaarhelft en van 10,1 procent over heel 2020. In heel 2019 kwam de marge uit op 12,8 procent.

ABN AMRO Oddo rekent verder op een solide ontwikkeling van de vrije kasstroom in de laatste zes maanden van 2020, wat moet resulteren in de vrije kasstroom van 232 miljoen euro over heel 2020, inclusief kapitaaluitgaven van 105 miljoen euro, wat onder de guidance ligt van 110 miljoen euro .

Outlook

Hoewel de korte termijn vooruitzichten van Aalberts afhankelijk zijn van het succes van mondiale coronavaccinatieprogramma’s, rekent ING op verder omzetherstel. Het tempo is echter moeilijk te voorspellen. Toch verwachten de analisten geen grote verrassingen in de cijfers, zowel niet positief als negatief.

ABN AMRO Oddo kijkt vooral uit naar de vooruitgang die is geboekt bij het integreren van de activiteiten, waarbij Aalberts streeft naar het reduceren van zijn locaties tot 122.

De analisten hopen ook op meer inzicht in het kostenbesparingsplan van Aalberts, dat in het derde kwartaal van 2020 werd opgehoogd van 40 miljoen naar 50 miljoen euro per jaar.

ABN AMRO Oddo, dat erop wijst dat Aalberts nooit een kwantitatieve outlook uitspreekt, verwacht dat het bedrijf relatief voorzichtig zal zijn over 2021 vanwege de onzekerheid rond de coronacrisis en de toenemende kosten.

Aalberts opent woensdag voorbeurs de boeken. Dinsdag noteerde het aandeel 0,1 procent lager op 40,27 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.