(ABM FN-Dow Jones) BAM Groep heeft een lastig jaar achter de rug, maar 2020 belooft beterschap. Dit verwachten analisten van ING in aanloop naar de cijfers van de bouwer.

BAM rekent voor 2019 bij een iets hogere omzet dan in 2018 op een marge op het gecorrigeerde resultaat voor belastingen van ongeveer 1 procent. Dat is ruim minder dan de minimaal 2,1 procent die de brouwer aanvankelijk voorzag.

ING denkt dat BAM voor 2020 weer op een marge van 2 tot 4 procent zal mikken. De bank rekent zelf voor dit jaar op een marge van 2,5 procent.

Over de eerste negen maanden van 2019 behaalde BAM een omzet van 5,2 miljard euro, dat was iets meer dan de 5,0 miljard euro een jaar eerder.

De orderportefeuille steeg op jaarbasis van 11,9 miljard naar 12,2 miljard euro.

De zogeheten handelswerkkapitaal-efficiency kwam uit op 9,6 procent negatief. Dat was september 2018 nog 9,4 procent negatief en halverwege vorig jaar 9,1 procent negatief.

Voor heel 2019 mikt ING op een winst voor belastingen van 164 miljoen euro, exclusief 101,5 miljoen euro aan provisies voor tegenvallers in Duitsland, het Midden Oosten en het OpenIJ project. 

Onder de streep was er afgelopen jaar volgens ING vermoedelijk een verlies van 12 miljoen euro.

Problemen

Bij het probleemproject OpenIJ is vrijdag vermoedelijk een kleine meevaller te melden. Partner VolkerWessels meldde recent bij de jaarcijfers dat het verlies op dit project met 4 miljoen euro kon worden teruggeschroefd naar 111 miljoen euro. Eind 2019 was het project voor 80 procent af.

Verder zal de markt willen weten hoe BAM orde op zaken stelt in Duitsland, na het winstalarm van afgelopen zomer. BAM greep in en verving onder meer de top in Duitsland.

Topman

Ook zal de markt uitkijken naar wat BAM nog toe te voegen heeft aan het onlangs aangekondigde vertrek van CEO Rob van Wingerden.

“Na bijna zes jaar als CEO en met het vooruitzicht van een strategische update, is nu een natuurlijk moment om het leiderschap van de onderneming over te dragen”, zei de topman in een toelichting.

Zolang er geen nieuwe CEO is gevonden, zal CFO Frans den Houter optreden als CEO ad interim. Commissaris Paul Sheffield zal als gedelegeerd commissaris het executive committee ondersteunen in een adviserende rol.

Stikstof

Een belangrijk punt vrijdag zal zijn wat BAM vindt van de ontwikkelingen ten aanzien van stikstof en PFAS.

Bij de jaarcijfers benadrukte topman Jan de Ruiter van VolkerWessels dat de problemen rondom het stikstofdossier nog altijd niet zijn opgelost. Bij PFAS zorgen de opgerekte normen voor wat armslag, maar ook hier is er nog geen sprake van een eindoplossing. 

“Meer actie is duidelijk nodig”, aldus de CEO.

BAM opent vrijdag voorbeurs de boeken.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties