(ABM FN-Dow Jones) Boskalis is in 2020 waarschijnlijk in de rode cijfers gedoken bij een licht lagere omzet. Dit blijkt uit een door de maritieme dienstverlener zelf samengestelde analistenconcensus.

De analisten voorzien een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 381,1 miljoen euro, in vergelijking met 375,8 miljoen euro in 2019. Onder de streep resteert volgens de verwachting van de analisten een verlies van 62,0 miljoen euro, tegenover een winst van 74,9 miljoen euro een jaar eerder.

Bij de halfjaarcijfers meldde Boskalis al door buitengewone posten in het rood te zijn gedoken. Na zes maanden stond het verlies op 96,4 miljoen euro. Exclusief deze bijzondere posten verdiende Boskalis in de eerste jaarhelft 47,5 miljoen euro.

De bijzondere posten betreffen afschrijvingen op de goodwill van twee joint ventures en op een klein aantal eigen schepen.

De analisten voorzien een omzet van 2.568 miljoen euro, in vergelijking met 2.645 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Het dividend over het boekjaar wordt door analisten geraamd op 0,53 euro per aandeel, tegenover 0,50 euro per aandeel over 2019.

Begin november tijdens een kwartaalupdate zei de maritiem dienstverlener er zelf van uit te gaan het bedrijfsresultaat van 376 miljoen euro van 2019 te evenaren. Boskalis liet in de update weten bij de baggeractiviteiten last te hebben van de coronacrisis, wat tot verstoringen leidt. Over Offshore was het bedrijf positiever en voor Salvage zei Boskalis “een bijzonder goed jaar” te verwachten.

Eind september bedroeg de orderportefeuille 4,4 miljard euro. De netto kaspositie steeg tot ruim 250 miljoen euro. Met de aanwezige liquide middelen en bankfaciliteiten beschikte Boskalis ultimo december over een direct beschikbare financieringsruimte van meer dan 1 miljard euro.  

Voor 2021 voorzien analisten een bedrijfsresultaat van 425,3 miljoen euro en een nettowinst van 114,4 miljoen euro op een omzet van 2.795 miljoen euro.

Analist Tijs Hollestelle van ING zette Boskalis begin januari op zijn kooplijst met een koersdoel van 31,50 euro, met name vanwege de opdrachten die het bedrijf voor zijn baggerdivisie in de wacht sleepte, waaronder één opdracht ter waarde van 1,5 miljard euro. 

De analist van ING verwacht voor de komende jaren een gezonde trend aan projecten voor de divisie Offshore Energy. Ten aanzien van de oliemarkt en een eventueel herstel daarin was ING terughoudend. “Maar we verwachten ook geen verslechtering van de huidige niveaus”, aldus Hollestelle.

Berenberg oordeelde in januari dat de negatieve invloed van de coronacrisis beperkt blijft voor Boskalis, maar de groeiprognose voor sommige van de kernmarkten blijft ook onzeker. Daar staat dan weer tegenover dat de vraag bij bijvoorbeeld windparken op zee gezond blijft. Bovendien beschikt Boskalis over een gezonde balans en nettokaspositie, aldus analist Christoph Greulich.

Boskalis publiceert donderdag voorbeurs de jaarcijfers. 

Het aandeel Boskalis noteerde maandag op een groen Damrak 1,6 procent hoger op 25,88 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.