(ABM FN-Dow Jones) De Chinese stap om buitenlandse bedrijven een belang van meer dan vijftig procent te laten nemen in joint ventures met Chinese bedrijven, kan de Verenigde Staten het idee geven dat het zakelijk speelveld gelijkwaardiger wordt. Dit zei econoom Björn Giesbergen van Rabobank donderdag tegen ABM Financial News.

“China zal dat niet toegeven, maar je kunt dit uitleggen als een soepeler houding, in de hoop dat het handelsconflict met Washington wordt bijgelegd. In de praktijk wordt het voor buitenlandse bedrijven, en dus ook voor Amerikaanse bedrijven, aantrekkelijker om de grote Chinese markt te betreden via een joint venture, waarin een meerderheid kan worden genomen. Dat zorgt er voor dat het risico op ontvreemding van intellectueel eigendom afneemt”, Giesbergen.

Giesbergen schat in dat China met deze stap op termijn meer zelfvoorzienend wil worden, zoals dat ook in het plan van Beijing ‘Made in China 2020-2025’ naar voren treedt. “Daar is kennis voor nodig en die zit nog altijd vooral elders, ofschoon dat niet voor alle sectoren geldt”, aldus Giesbergen.

Bovendien wil China voor de langere termijn de binnenlandse stabiliteit garanderen. “Buitenlandse bedrijven zorgen in China voor werkgelegenheid, maar als die wegblijven of weggaan, omdat het speelveld ongelijk blijft, dan heeft dat consequenties voor de werkgelegenheid van China en dus voor de stabiliteit”, aldus de econoom.

Illustratief voor het effect van de maatregel is het bericht van BMW van donderdag over de verlenging van het joint venture contract met de Chinese autoproducent Brilliance China Automotive (CBA). De joint venture BMW Brilliance Automotive (BBA) werd met 22 jaar verlengd en loopt nu tot 2040. BMW breidde bovendien zijn belang in BBA uit van 50 procent naar 75 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties