Tech gooit roet in het eten volgens Deutsche Bank.

(ABM FN-Dow Jones) Het huidige cijferseizoen in Europa voelt voor veel beleggers slechter aan dan het daadwerkelijk is. Dit stelden analisten van Deutsche Bank donderdag in een rapport.

De analisten keken naar de kwartaalrapportages van 276 Europese beursgenoteerde bedrijven en zagen dat meer bedrijven hun outlook opwaarts bijstelden dan dat ze de verwachtingen verlaagden. In totaal ging het om 32 procent van de bedrijven met een positieve waarschuwing tegen 24 procent van de bedrijven dat de outlook verlaagde. 

“Opvallend genoeg werden outlookverlagingen significant afgestraft, met een gemiddeld koersverlies van 4,3 procent, terwijl outlookverhogingen minder werden beloond met een plus van 2,1 procent gemiddeld”, aldus Deutsche Bank. 

Volgens Deutsche Bank liet het tweede kwartaal het eerste kwartaal van een positieve winstgroei op jaarbasis sinds het eerste kwartaal van 2023. De winsten overtroffen de consensus met gemiddeld 6 procent.

Techbedrijven bleken de grootste negatieve bijdrage te leveren aan het cijferseizoen. Deze bedrijven zagen de winsten gemiddeld met 17 procent teruglopen in het afgelopen kwartaal en met 14 procent in de eerste helft van dit jaar. 

De omzet bij de ondernemingen herstelden weer wat en lopen “mooi in lijn” met cijfers over de Europese producentenprijzen, aldus Deutsche Bank.

“We blijven een sterke winstgroei verwachten in de tweede jaarhelft, aangejaagd door een herstel van de wereldeconomie en een gunstige vergelijkingsbasis”, aldus de analisten. “De recente zwakke macrocijfers laten evenwel minder opwaartse ruimte over voor de cijfers in het derde kwartaal dan verwacht.”

Deutsche Bank verlaagde dan ook de taxaties voor de gemiddelde winstgroei van Europese bedrijven in de tweede jaarhelft naar 11 procent, van 15 procent eerder. De consensus mikt gemiddeld op een groei van 7 procent. Voor heel 2024 zal de gemiddelde winstgroei bij de bedrijven niet langer 5 procent, maar eerder 4 procent zijn, denkt Deutsche. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.